Dermatolog ili estetičar – kome i kada se obratiti?

Problemi sa kožom mogu da zadaju mnogo muke pri lečenju i saniranju posledica. Bez obzira na to o čemu se radi, za dugotrajne i hronične probleme sa kožom potrebna je konsultacija sa dermatologom i/ili estetičarem, a svako lečenje na svoju ruku, u kućnim uslovima, uz pomoć instrukcija i recepata sa Gugla i bez saveta stručnjaka, može da se završi pogoršanjem stanja.

Koža je veoma problematična kada je reč o tretiranju određenih promena i za krajnji rezultat (ako ga je moguće dostići) potrebno je mnogo vremena. Kao najveći i najizloženiji organ, podložan nebrojenim spoljašnjim i unutrašnjim faktorima koji određuju njegovo stanje i dovode do dugoročnih tegoba, koža zahteva mnogo više pažnje nego što verovatno zamišljamo. Za najefikasnije rezultate verovatno ćete morati da obiđete nekoliko adresa jer je saradnja dermatologa, estetičara, po potrebi i ginekologa i endokrinologa, važan uslov za ozdravljenje i oporavak kože.

Dobro nam je poznata floskula da organizam sve pamti, a koža naročito, tako da, ako primetite promene nemojte oklevati, već se što pre konsultujte sa stručnim licem, a mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vas usmeriti na pravo.

Dermatolog ili estetičar – po čemu se razlikuju?

U najkraćem, dermatolog se bavi bolesnom kožom i davanjem adekvatne terapije za rešenje kožnih oboljenja, dok je posao estetičara da vodi računa o zdravoj koži, svih tipova i stanja. Ta granica često deluje nestabilno, jer se ove delatnosti umnogome i podudaraju, odnosno, često dermatolog i estetičar moraju sarađivati međusobno, pa čak i sa doktorima drugih grana medicine ukoliko postoji unutrašnji okidač za kožna oboljenja i njihove manifestacije na licu i telu.

Iako estetičar ne mora imati zvanje doktora, njegovo znanje podrazumeva široku primenu raznovrsnih preparata koji i te kako spadaju u ono što možemo nazvati medicinskom svrhom te različitim tretmanima rešava pogoršana stanje kože. Ono što vaš kozmetičar ne može da reši, to su kožna oboljenja koja podrazumevaju propisivanje terapije, a koja često dolaze iznutra, usled drugih oboljenja organizma, poremećaja hormona ili poremećaja u funkcionalnosti određenih organa. Koža do te mere reaguje na ove okidače, da su često promene na koži prvi simptom neke bolesti, no o tome morate porazgovarati sa dermatologom koji će znati da li je dovoljna njegova terapija, ili se morate obratiti drugim doktorima, poput endokrinologa i ginekologa.

Kome i kada treba da se obratite?

Ako osetite da je vašoj koži potrebno osveženje, priželjkujete mladalački sjaj lica ili bolji tonus kože na licu i telu, ako ste nezadovoljni zbog znakova starenja, sitnih nepravilnosti, fleka i ožiljaka, imate problem sa aknama, mitiserima, proširenim porama i slično – estetičar je vaša adresa. On će se pobrinuti za to da vaša koža, ukoliko je zdrava ili sa manjim barijernim i drugim oštećenjima, ponovo dobije stari sjaj i moći će da vam preporuči adekvatnu kućnu negu koja će u kombinaciji sa tretmanima dati potpun rezultat.

S druge strane, ako se vaša koža hronično bori sa zapaljenjima, jakim svrabom, crvenilom, velikim osipima, alegijskim reakcijama, suvim pečatima na telu i sličnim iritacijama, ako bolujete od težih oblika akni, ukoliko primećujete promene na svojim mladežima i slično – odlazak kod dermatologa je obavezan. Dermatolog će postaviti dijagnozu i adekvatnu terapiju, u mnogim slučajevima i u vidu medikamenata, a ne samo krema i masti. Osim toga, dermatolog na osnovu stečenog znanja može da proceni da li se radi o manifestaciji na koži koja dolazi od problema uzrokovanim poremećajima organizma koje smo spomenuli, što znači da u ovom slučaju morate lečiti najpre uzrok problema, a onda i posledice na koži.

Enodokrinolog i ginekolog su neki od najtraženijih stručnjaka u pogledu ozbiljnijih kožnih problema, na čija vrata kucaju oni koji se bore sa preterano masnom kožom, sa aknama i slično. Policistični jajnici, višak testosterona kod žena i drugi problemi, mogu izazvati ozbiljnije probleme i na koži, tako da su endokrinološka analiza, kao i ginekološki pregled, ultrazvuk i drugo, prvi koraci ka utvrđivanju uzroka.

Dermatolog se, pak, neće baviti negom zdrave kože ili kože kojoj su potrebne korekcije tog tipa, duboka hidratacija, vitamini, lipidi i drugi sastojci koji doprinose ishrani ćelija kože, njihovoj regeneraciji i boljem funkcionisanju. To je zadatak estetičara, koji zahvaljujući usvojenim znanjima i praksi, može da odredi tip i stanje vaše kože, a onda i prave tretmane u zavisnosti od efekta koji želite da postignete, Zadatak estetičara je da vašu kožu revitalizuje, obnovi i podmladi, ali je važno napomenuti da se to postiže uz profesionalne aparate i preparate, koji ne mogu biti primenjivani u kućnim uslovima, što, kao i dermatologa, čini estetičara nezamenljivim u ovoj vrsti tretiranja kože.

Osim toga, treba naglasiti i to da estetski kozmetološki tretmani doprinose i boljem zdravlju kože, jer su u najvećem broju slučajeva bazirani na sastojcima koji doprinose opštem boljem stanju, dok kozmetološka aparatura omogućava delovanje aktivnih sastojaka u dubljim slojevima kože, a ne samo na njenoj površini. Zato, u ovom pogledu, estetičar nije samo onaj koji će vam pomoći da vaša koža bolje izgleda, nego onaj ko dubinskom negom postiže bolji izgled kože.

Rezultati dermatološkog lečenja su zdrava koža, bez simptoma oboljenja, dok je rezultat estetskih kozmetoloških tretmana oporavljena, osvežena koža boljeg stanja i lepšeg izgleda.

U kojim situacijama sarađuju dermatolog i estetičar?

Poznato vam je da se neki dermatološki problemi mukotrpno leče, a ono što ih čini još težim jesu posledice koje ostavljaju na sam izgled kože. Akne su jedan od tipičnih primera, koji, osim što predstavlja zdravstveni problem, često ume da do te mere naruši estetiku lica, da dolazi do depresivnih stanja, manjka samopozdanja, povlačenja u sebe i sličnih psiholoških problema. U tom slučaju, kod kožnih oboljenja za koja je moguće da imaju uzrok unutar organizma, a koji imaju jake manifestacije na površini kože, važna je saradnja dermatologa i estetičara.

I dok će prvi da da adekvatnu terapiju, drugi će da se pobrine za to da se posledice oboljenja reše te ne ostave vidljive tragove na licu. Akne su i ovde dobar primer, pošto se nakon čak i manje teških oblika mogu javiti ožiljci i hiperpigmentacije, koje ćete uspešno rešiti kozmetičkim tretmanima i propisanom efikasnom kućnom negom.

Kao što smo napomenuli, u pomoć često dolaze i druge grane medicine, s obzirom na to da koža oseti skoro svaku, pa i najmanju promenu u organizmu. Naročito je važno sagledati sve aspekte promena na koži kod žena, s obzirom na velike hormonske oscilacije koje su karakteristične za različite životne periode kod pripadnica lepšeg pola.

I za kraj…

…ne zaboravite da je najlepša koža – zdrava koža te ako imate dilemu u vezi sa određenim problemom ili negom, možete kontaktirati Sensi Skin centar, gde će vam stručni tim pomoći da postignete željeni izgled, ili vas uputiti na drugo stručno lice koji će vam pružiti adekvatno rešenje.

Foto: Sensi Skin