Nega lica: Šta je u rukama kozmetičara, a šta je do vas?

Na profesionalnu negu lica se svi oslanjamo kada mislimo da uobičajena dnevna rutina nije dorasla određenim estetskim ili zdravstvenim problemima koje bismo želeli da rešimo. Ipak, moramo biti svesni da na zdravlje kože lica utiče toliko mnogo faktora, da ni kozmetičari ni dermatolozi nisu svemogući. Od spoljašnjih uticaja poput zagađenog vazduha, preko promena unutar organizma i nezdravog načina života, do manjkave higijene koju sprovodimo – sve to utiče na izgled i stanje kože. Verovali ili ne, ali malim koracima i navikama koje uvodimo u svakodnevicu možemo mnogo toga promeniti nabolje kada je koža u pitanju. Postoje neki faktori na koje ne obraćamo pažnju, a koji znatno odmažu u higijeni kože lica, tako da u narednim redovima donosimo mali podsetnik kako da svoju dnevnu rutinu vratite na početak, te umesto silnim proizvodima u kupatilu, pažnju najpre posvetitie osnovnim koracima koji mnogo znače.

Koliko često zaspete sa šminkom na licu?

Ovo je greška koja se svim ženama desila barem jedanput. U tom slučaju, pore ostaju začepljene, a u kombinaciji šminke i prirodnih masnoća lica, kao i ostalih nečistoća, dolazi i do upalnih procesa. Pritom, za oči je jako štetno ako maskara i drugi proizvodi ostaju na očima tokom noći i to može izazvati ozbilnije infekcije oka. Koliko god umorne bile, micelarna voda je tu da efikasno ukloni šminku, tako da, ako vam okolnosti ne dozvoljavaju da nanesete sve proizvode koje inače koristite, potrudite se da lice oslobodite slojeva šminke i adekvatno ga očistite.

Da li imate poseban peškir za lice?

Ako je odgovor ne – ovo je jedna od grešaka koja vam može napraviti problem u vidu različitih iritacija, pa čak i blažih oblika akni. Bez obzira na to što su vaši peškiri za ruke i telo čisti, lice bi trebalo da brišete peškirom koji je samo za to namenjen. Nečistoće i bakterije koje se nakupljaju na peškirima mogu naškoditi koži lica, pa tako kada se umijete odgovarajućim gelom, a onda i nanesete ostale proizvode, efekat neće biti potpun jer će na licu ipak ostati neželjeni tragovi. Zato je poželjno da za brisanje lica koristite ubruse, namenjene upravo tome ili poseban – nežniji peškirić.

Koliko često čistite sunđere i četkice?

Sve čime dodirujete lice – četke za masažu lica, sunđeri za puder, četkice za šminku, mora biti detaljno očišćeno. Ova pomagala su idealna sredina za razvoj bakterija jer se na njima zadržavaju voda, ostaci proizvoda koje nanosite, ali i prirodna masnoća lica, kao produkt lučenja iz naše kože. Svakom sledećom aplikacijom, četkice i slični proizvodi samo gomilaju štetne materije, tako da je to jedan od razloga zbog kog dolazi do različitih upala, iritacija, pa i alergijskih reakcija. Osim toga, šminka, niti bilo koji drugi proizvod, ne mogu se ni naneti ravnomerno ukoliko su četkice zasićene od prethodnih korišćenja, zato se često javljaju fleke od šminke ili ona dobija drugačiju boju. Na tržištu su dostupne tečnosti namenjene isključivo čišćenju četkica i sličnih aplikatora, tako da ih vrlo jednostavno možete srediti. Druga opcija je da ih nakon detaljnog pranja poprskate 70-procentnim alkoholom. Sve što je potrebno jeste da očišćene aplikatore ostavite da se osuše nekoliko sati, a onda su spremni za novu upotrebu. U zavisnosti od toga koliko često koristite tufere, sunđere i četkice, zavisi i u kojim vremenskim intervalima ćete ih čistiti, a bilo bi dobro da to radite barem jednom nedeljno u slučaju da ih koristite svaki dan.

Menjajte posteljinu

Znamo da je ovaj deo kućne higijene iz nepoznatog razloga često zapostavljen, a zapravo je jedan od važnih faktora koji utiču i na higijenu celog tela. Jastučnica je u tom smislu jedan od velikih neprijatelja lica ako se ne menja redovno. Kada razmislimo koliko ukupno vremena tokom dana provedemo u direktnom kontaktu s jastučnicom – jasno je i zašto ona mora biti uvek čista. Ovo je naročito važno za osobe sa masnom kožom, jer se u tom slučaju luči mnogo više sebuma nego kod osoba sa drugim tipovima kože, a tu su naravno i oni slučajevi kada se dešava da prespavamo sa šminkom. Uostalom, sve što nanesemo na kožu u okviru dnevne rutine, ostaje na jastučnici. Sledeće što možete primetiti jeste da se „ni iz čega” pojavila nova bubuljica, iako strogo vodite račnuna o nezi lica. Stoga, menjajte redovno posteljinu i birajte onu od čistog pamuka, a i sami ćete se uveriti koliko to može da doprinese stanju kože lica.

Zdrave životne navike

Za bilo koji zdravstveni problem savetuju se zdrave životne navike, što deluje kao najlakši i najteži poduhvat. Tako je i sa negom i zdravljem kože, kojoj pre svega treba hidratacija, a onda i sve drugo. Koža beleži sve štetne uticaje koji nam dolaze iz spoljašnje sredine (i koje je praktično nemoguće zaobići), ali nam pokazuje i unutrašnja stanja organizma, koja pogoršavamo nedostatkom sna, stresom, pušenjem, lošom ishranom, manjkom tečnosti, gaziranim pićima i slično. Stoga, izbalansirana ishrana i uravnotežen svakodnevni tempo često predstavljaju veliki izazov, a trudimo se da ih nadomestimo suplementacijama u ishrani i drugim prečicama. Sve to donekle može biti od pomoći, ali teško da će zameniti zdrav način života. Koža nam zato stalno šalje signale da nešto ne radimo dobro, a ako problem postane uporan – treba se obratiti lekaru koji će znati gde se krije uzrok.

Kozmetičar (ni)je čarobnjak

Možda vam deluje da je kozmetičar uvek spas u zadnji čas, ali bi trebalo da bude upravo suprotno. Svakako, ako ste utvrdili da je problematična koža posledica, na primer, hormonskog disbalansa, tada morate lečiti uzrok problema, a onda i njegovu manifestaciju u vidu masne kože, akni, bubuljica i slično. U ovakvim slučajevima, najbolji i najefikasniji rezultati dolaze u kombinovanju terapija i kozmetičkih tretmana. U drugim slučajevima, kada ne postoji osnova u vidu bilo kakvih oboljenja, negu kože zaista treba na vreme prepustiti profesionalcima, pa čak i onda kada vam se čini da je sa vašom kožom lica i tela sve u redu. Stvar je u preventivnom delovanju, koje može dosta toga promeniti kada je reč o problemima sa kožom i sa njenim starenjem. Dnevna rutina se podrazumeva, ali i u vezi sa ovom negom treba da se konsultujete sa profesionalcem, kako ne biste dolazili u situaciju da izazivate kontraefekte ili da, prosto, vaša nega nema nikakav rezultat.

Kozmetološki centri su mesta gde možete utvrditi svoj tip kože i gde će vas neretko uputiti u prave ruke ukoliko postoji sumnja da imate problem druge vrste. S druge strane, preparati i aparatura koja se koristi u ovakvim centrima pruža nezamenljivu negu, koja treba da bude nadgradnja vašoj dnevnoj rutini. Bilo da je problem estetski ili dermatološkikozmetičar će znati kako da reaguje i zato je važno redovno ga posećivati.

I na kraju – odgovornost je, ipak, na vama – da upoznate i prepoznate potrebe svoje kože, te joj pružite adekvatnu negu kako kod kuće, tako i u kozmetičkom salonu.

Foto: Freepik