Rozacea: kako da ublažite simptome?

Verovatno je većini ljudi poznat osećaj povremene toplote i crvenila u predelu lica, koje objašnjavamo uzbuđenjem, ekstremnim temperaturama i drugim trenutnim uticajima koji dolaze spolja ili iznutra. Međutim, ovakvo stanje kože lica može biti pokazatelj da se radi o preterano osetljvoj koži i oslabljenim krvnim sudovima, a upravo to je jedan od faktora za nastanak rozacee, kožnog oboljenja koje značajno ugrožava estetiku lica. Kao jedno od čestih oboljenja kože, sa kojim se uglavnom suočavaju pripadnice lepšeg pola, dok se kod muškaraca javlja u znatno manje slučajeva, rozacea zahteva pravovremeno lečenje i negu, kako se ne bi razvili teški simptomi.

Uglavnom se javlja na koži lica, u vidu crvenila, vidljivih kapilara, zadebljale kože i sličnih simptoma, stvarajući neprijatan osećaj poput vreline na obrazima, a zbog svega navedenog često predstavlja i značajno psihičko opterećenje.

Šta je zapravo rozacea?

Rozacea predstavlja hronično upalno oboljenje kože, a hladnije vreme koje nam dolazi potpomaže njegovo razbuktavanje i pogoršanje stanja. Ova kožna bolest je delom nasledna, a delom zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih faktora, poput klime, načina života, različitih terapija, postojećih infekcija, stanja imuniteta i hormona, lošeg varenja, gastritisa, loše mikrocirkulacije, psihičke labilnosti i slično. Odnosno, kao i kod mnogih kožnih bolesti, jasan uzrok nije utvrđen i mnogo faktora mogu biti okidači rozacee.

Simptomi i rizične grupe

Rozaceu odlikuje crvenilo lica (nos, čelo, obrazi), vrelina obraza, prošireni kapilari, u nekim slučajevima i u predelu oko očiju (pa može uzrokovati čmičak i druge probleme), a uglavnom pogađa osobe svetle puti i sa svetlim očima. Na koži zahvaćenoj rozaceom neretko se javljaju promene nalik aknama. Prema nekim istraživanjima, česta je i kod osoba sa A+ krvnom grupom, kao i kod onih sklonih migrenama. Period u kojem se rozacea pojavljuje je od 20. do 50. godine života, dakle, karakteristično je oboljenje kod odraslih osoba.

Jedan od preduslova za nastanak rozacee je eritem, odnosno crvenilo kože, koji zapravo predstavlja početnu fazu bolesti.  Prepoznaćete ga po snažnim reakcijama kože pri dejstvu spoljašnjih ili unutrašnjih faktora – na primer, ako se vaše lice naglo zacrveni usled besa ili stida (emocionalni eritem), ako se zacrvenite pri konzumiranju alkohola, usled dejstva vetra, ili na visokim ili niskim temperaturama (facijalna eritoza), a naročito ako je pojava crvenila na licu trajna usled proširenih krvnih sudova i pritom se pojačava uz dejstvo nekih od pomenutih faktora (kuperoza).

Gde se javlja rozacea?

Rozacea se najčešće javlja na licu i regijama oko nosa, na čelu i obrazima, a u ređim slučajevima se može javiti na grudima, ušima, koži glave ili na vratu.

Različiti stadijumi rozacee

Kao i druga kožna oboljenja, i rozacea ima svoje stadijume i nivoe ozbiljnosti stanja, koje ni u kom slučaju ne smete ignorisati. Razlikuju se četiri klinička oblika:

Prvi stadijum: početna faza rozacee zapravo je pomenuti eritem, crvenilo kože, i razvija se postepeno. Javlja se u naletima na čelu, obrazima, bradi i nosu. U ovoj fazi slabi tonus zida krvnog suda, tako da se oni privremeno šire i zato rozacea u ovoj fazi dolazi i prolazi, da bi se kasnije duže manifestovala na licu – nekoliko sati ili dana.

Drugi stadijum: odlikuje se nastanakom proširenih kapilara, koji se na površini kože manifestuju kao crvenkaste i plavičaste promene u vidu mreže. Možete ih primetiti na nosu, obrazima i središnjem delu čela.

Treći stadijum:  vremenom može doći do pojave tvrdih, upaljenih bubuljica (papula) i gnojnih, većih bubuljica (pustule), koje se povlače i ponovo javljaju. Uglavnom su crvenkasto-smeđe boje.

Četvrti stadijum: u ovoj fazi nastaju zadebljanja kože lica u pojedinim regijama, što dovodi čak i do povećanja njihove površine. U nekim slučajevima, i to uglavnom kod muškaraca, može doći do pojave rozacee u predelu očiju i kapaka, što izaziva probleme poput konjuktivitisa, čmička i drugih.

Šta da izbegavate ako imate rozaceu?

Koža zahvaćena rozaceom nikako ne voli česte promene temperature (i zato joj nadolazeća godišnja doba ne odgovaraju), ljutu i masnu hranu, alkohol, vruće napitke, preterano znojenje, a na nju i te kako utiče i stres. Što se tiče nege, ovakvu kožu nikako ne smete tretirati kortikosteroidima, kao ni proizvodima na bazi alkohola, sapuna, sa jakim mirisima i slično, a osim toga, obavezno je morate štititi od UV zračenja koje joj naročito šteti.

Lečenje i nega

Ukoliko ne tretirate rozaceu pravovremeno, stanje se može pogoršati i dovesti do još učestalijih, odnosno trajnih simptoma. Za lečenje je uglavnom potrebno mnogo vremena i strpljenja i ono se svakako mora odvijati u dogovoru sa dermatologom i kozmetologom, koji će u zavisnosti od stadijuma rozacee odrediti pravilnu negu i eventualnu terapiju u vidu određenih lekova. Potpuno izlečenje kože nije moguće, jer se rozacea javlja na predodređenoj koži, ali se adekvatnom negom može postići značajno poboljšanje simptoma.

To znači da ne bi trebalo na svoju ruku da birate proizvode za negu. Lečenje mora biti bazirano na antiupalnim proizvodima za kožu, antibioticima, pa čak i antimikoticima (koji imaju protivgljivično dejstvo). U nekim slučajevima, u zavisnosti od individualnog stadijuma rozacee, koriste se i retionidi. Savetuje se korišćenje medicinske kozmetike, odnosno, blagih formula namenjenih osetljivoj koži.

Rozaceu nije teško dijagnostifikovati i njen stadijum se uglavnom može utvrditi već prvim pregledom putem dermoskopije ili osnovnim kliničkim pregledom.

Kozmetički tretmani za ovaj vid oboljenja kože bazirani su na hidrataciji, detoksikaciji, jačanju zidova i zaštitne barijere lica.

Stanje ove kožne bolesti se može držati pod kontrolom, ali morate reagovati na vreme.

Sensi Skin nudi rešenje za značajno poboljšanje simptoma:

Intense Hydra: već nakon prve procedure, efekat je isti kao nakon nekoliko serija – uz pomoć ovog premijum tretmana, koža je hidrirana u svojim dubinskim slojevima. Delujući na tri frekvencije, specijalnim aparatom se dolazi i do tri sloja kože, od najdubljih do površinskog, koji je najviše dehidriran. Na ovaj način postižemo kako hidrataciju, tako i uravnoteženu cirkulaciju što je kod rozacee naročito važno. Izuzetnu efikasnost je tretman pokazao baš kod ovog oboljenja, redukujući unutrašnje funkcionisanje i ublažavajući spoljašnje manifestacije.

OXY beauty: efekat tretmana je toliko intenzivan da ga preporučujemo i neposredno pred važne događaje na kojima treba da blistate, međutim, rezultati OXY Beauty procedure su i mnogo više od toga. Baziran na ubacivanju aktivnih supstanci i čistog kiseonika pod pritiskom, tretman pruža dotok čistog kiseonika u kožu (što je veoma važno kod simptoma rozacee) i pospešuje ishranu ćelija kože, ubrzavajući metaboličke procese. Za ovaj tretman ne postoje kontraindikacije, tako da je pogodan za iritiranu kožu kakva se javlja kod rozacee.

MESOJET: ovo je jedan od najbezbednijih tretmana koji možete da priuštite osetljivoj koži, a rezultati su nežno uklanjanje površinskog sloja kože i dubinska hidratacija. MESOJET tehnologijom, aplikuju se različiti vitamini, lekovi i preparati duboko u tkivo, što pomaže koži sa rozaceom jer se ovi sastojci individualno prilagođavaju. Tretman se radi u četiri faze (limfna drenaža, radiofrekvenca, lift masaža, mezoterapija), što doprinosi opštem poboljšanju trenutnog stanja kože.

PDT terapija: uz pomoć fotodinamičkog aparata, uz dejstvo biološki aktivnog svetla niske temperature, postižu se odlični rezultati kod oštećene, osetljive i nadražene kože kojoj je potreban oporavak. Svetlost određenih talasnih dužina deluje stimulativno i potpuno neinvazivno na kožu. Posebno je preporučljiv tretman za poboljšanje ekcema, rozacee i sličnih problema jer smiruje upale. Rezultat je regenerisana koža. PDT terapiju je moguće primeniti kao dodatnu pri nekom drugom tretmanu, ili samostalno.

SENSI tretman: posebno je pogodan za stanja kože kao što su kuperoza, barijerna oštećenja i druga koja se javljaju na koži osetljvoj na spoljašnje uticaje. SENSI tretman je naročito pogodan za rozaceu jer jača kapilarnu mrežu, smiruje upalne procese i obnavlja oštećenu barijeru kože.

Hemijski piling: jedan od najpopularnijih tretmana u našem centru unapređen je uz pomoć posebno odabranih kiselina koje odgovaraju osetljivoj koži. U zavisnosti od trenutnog stanja kože, hemijski piling, odnosno njegovi sastojci se individualno prilagođavaju, a rezultat je regeneracija u površinskom delu kože i podsticanje procesa u njenim dubljim slojevima. Nakon tretmana, sledi i adekvatna nega.

Foto: Freepik, SensiSkin