tipovi i stanja kože

Tipovi i stanje kože – u čemu je razlika i kako da ih odredite

Verovatno ste do sada primetili da neki proizvodi koje koristite u kućnoj nezi pomognu pri rešavanju određenog problema, ali naprave drugi. To nije redak slučaj jer kada se govori o nezi kože, uglavnom se zaboravlja prvi korak, a to je određivanje njenog tipa i stanja. Tip i stanje kože uslovljeni su različtim faktorima – od genetike, preko načina života, do alergija i bolesti organizma. Zato je važno obratiti pažnju na izgled i ponašanje kože pre stavljanja određenih proizvoda ili primene tretmana. Već prvi odlazak kozmetologu može da vam pomogne u ovoj dilemi, a približno možete odrediti tip i stanje kože i sami – u nastavku donosimo neke od osnovnih karakteristika ovih kategorija.

Tip i stanje – u čemu je razlika

Tip kože umnogome određuje genetika, odnosno parametri poput boje, zategnutosti, debljine i izgleda i veličine pora. S druge strane, stanje kože je rezultat raznovrsnih spoljašnjih faktora ili unutrašnjih problema organizma, što znači da ga trenutno određuje stresni period, (ne)povoljni klimatski uslovi, kontakt sa alergenima i slično. Primera radi, dehidriranost predstavlja trenutno stanje kože koje nam alarmira nedostatak tečnosti u organizmu i ne mora biti znak suvog tipa kože, nego se može pojaviti kod svakog tipa ponaosob.

Osnovni tipovi kože

Normalna: koža koju odlikuju uravnotežene funkcije. To znači da je na dodir meka i elastična,  izgleda čisto, ne masti se, svetloružičaste je boje, nije jako osetljiva na spoljašnje uslove i nije sklona većim problemima. Na normalnoj koži se ne primećuju ni pore, ni pege, niti bilo koje druge nepravilnosti. Stoga, ovakav tip kože se najređe sreće.

Masna: koža koja se odlikuje jačim lučenjem lojnih žlezda i ima vidljive (proširene) pore. Na ovakvoj koži se često primećuje masnoća koja čini lice izrazito sjajnim. Uzrok prekomernog lučenja su najčešće hormoni, i to testosteron. Ovakva koža je sklona stvaranju mitisera (otvorenih i zatvorenih) i akni, dok, s druge strane, nije toliko podložna borama. Masna koža je na dodir debela i čvrsta, a uglavnom je bleda ili žućkaste boje.

Suva: ovaj tip kože je karakterističan po čestom pucanju, perutanju, a često i proširenim, vidljivim kapilarima. Suva koža je tanka i sklona čestim iritacijama usled nedostatka vode i masnoća. Što se tiče izgleda –  nema sjaj, takođe je i osetljiva na dodir i snažno reaguje na spoljašnje uticaje: neadekvatnu negu, vruću vodu, znoj, suv vazduh i slično. Lojne žlezde se u znatno manjoj meri izlučuju. Nakon umivanja, suvo lice je često zategnuto (i prema osećaju, pa i prema izgledu). Takođe, suva koža se mnogo brže izbora u odnosu na ostale tipove, tako da već u dvadesetim godinama može doći do opuštanja kože i stvaranja bora na čelu, oko očiju i usta, a onda ranije i prelaze u duboke bore.

Kombinovana: reč je o najzastupljenijem tipu kože. Prepoznatljiva je po masnoj T-zoni (čelo, nos, brada), dok su obrazi suvi ili normalni. Ovaj tip uglavnom predstavlja varijaciju masnog tipa kože.

Najčešća stanja kože

Dehidrirana: gubitak vlage iz keratinskog sloja epiderma utiče na dehidrirano stanje kože, a uzroci mogu biti razni. Dehidriranost je stanje koje se može javiti kod svakog tipa kože i dovesti do zategnutosti, hrapavosti, ljušćenja, stvaranja bora.

Osetljiva: stanje koje najčešće pogađa suvi tip kože, a odlikuje ga laka iritacija usled spoljašnjih faktora, alergijske reakcije, kao i oštećenje barijerne funkcije. Ovakva koža je uglavnom svetla.

Senilno-atrofična: koža u procesu starenja, kada slabe metabolički procesi, a tkivo polako propada i stvaraju se estetski nedostaci. Dolazi do smanjenja volumena i zapremine tkiva kože, zatim se remeti ishrana kože u svim njenim nivoima, smanjuje se nivo kolagenog tkiva, koža slabije vezuje vodu, počinje da se bora, tonus opada, a takođe, u ovom perodu, koža počinje i da menja boju.

Nega prema tipovima kože

Kao što smo već napomenuli, nega kreće od utvrđivanja tipa kože, a onda se individualno prilagođava različitim problemima, odnosno trenutnom stanju kože.

U tom smislu, normalan tip  kože je najmanje zahtevan i ukoliko je u uravnoteženom stanju, dovoljno je obratiti pažnju na svakodnevnu hidrataciju.

Masna koža zahteva proizvode sa eksfolijantskim dejstvom, odnosno sa efektom pilinga. Ovakvi proizvodi su najčešće bazirani na određenim kiselinama, kao što su salicilna ili voćne kiseline. Masna koža zahteva i ručno ceđenje, odnosno komedoekspresiju od strane stručnog lica, sa ciljem da se koža oslobodi mitisera, bubuljica i akni. Možda zvuči neobično, ali i masnoj koži zapravo često nedostaje voda u površinskom sloju, pa nije retkost da se i na ovom tipu kože pojave crvenilo i ljuspice, zbog čega je redovan i adekvatan piling, kao i hidratantna nega, jedna od osnovnih stvari kod nege ovog tipa kože.

Suva koža zahteva posebnu zaštitu, a naročito pri ekstremnijim vremenskim uslovima, bilo da se radi o visokim ili niskim temepraturama. Najviše joj odgovaraju proizvodi bogati lipidima, sa vitaminima A, E i F, kakao-buterom, lecitinom i sličnim sastojacima koji izgrađuju zaštitni sloj. Potrebni su joj blagi tonici, obavezno bez alkohola, a onda i preparati sa neutralnim pH. Za noćnu rutinu preporučuju se bogatije, odnosno masnije kreme.

Najzahtevnija je kombinovana ili mešovita koža, jer korišćenje jednog proizvoda za negu može dovesti do pogoršanja stanja onog drugog dela lica. Ovde bi trebalo obratiti pažnju na to da proizvodi koje koristite održavaju normalan pH vaše kože, čuvajući vlažnost, ali bez dodatnog mašćenja. Svi aktivni sastojci u proizvodima su dobrodošli u rutini za ovaj tip kože. Što se tiče kozmetičkih tretmana, različite regije kombinovanog tipa kože biće negovane na dva različita načina, tretmanom prilagođenim i za suvu i za masnu kožu.

Kako da precizno utvrdite svoj tip kože?

Najpouzdaniji način da utvrdite svoj tip kože je aparaturna metoda, a u Sensi Skin centru se primenjuje Skin Scanner tehnika, koja brzo i sveobuhvatno utvrđuje o kom tipu i stanje kože se radi. Ovim putem precizno se utvrđuje nivo hidratacije, masnoće, proširenosti pora, čistoće pora, dubine bora i osetljivosti kože. Aparat API 100 koji se koristi u našem centru lako se povezuje na računar, tablet ili telefon gde se mogu očitati rezultati. Nakon analize, naši klijenti dobijaju izveštaj o trenutnom tipu i stanju kože, a naš stručni tim određuje adekvatnu negu.

Kako možete da utičete na stanje vaše kože?
Koliko jednostavan, toliko i zahtevan zadatak– poboljšanje načina života je siguran put i do zdrave kože. Zdrava ishrana, dovoljne količine tečnosti, kvalitetan san, regulisana probava i adekvatna nega su osnovni koraci koji se moraju preduzeti sa ciljem da poboljšate trenutno stanje svoje kože.

S tim u vezi – više proteina i neprerađene hrane, a manje industrijskih proizvoda punih aditiva, manje šećera i loših masti, a više voća i povrća. Koži naročito pogoduju nezasićene masne kiseline, amino kiseline, vitamini, antioksidansi i voda. Dijetetska vlakna takođe igraju važnu ulogu u funkcijama i izgledu kože. Poremećaji metabolizma, čiji su uzroci dijete, česta i velika variranja u težini, nedostatak sna i neadekvatna ishrana izuzetno loše se mogu odraziti na celokupno zdravlje, ali i na kožu.

Kada je reč o nezi – dnevna i noćna rutina počinju čišćenjem lica, a tek onda slede ostali preparati, tako da na ovaj prvi korak ne smete zaboraviti ukoliko ste odlučni u sprovođenju adekvatne nege za svoj tip kože. Važno je i da ne preterujete sa brojem preparata koje koristite, da ne biste proizveli kontraefekte. Dobro se informišite o tome čemu tačno služi određeni proizvod i ne koristite nekoliko proizvoda koji imaju sličan ili isti efekat. Takođe, jako je važna pravilna kombinacija, ali i sam redosled korišćenja proizvoda, u čemo se često greši u dnevnoj i noćnoj rutini lica. Ako vam sve ovo zvuči komplikovano – možemo da kažemo da je adekvatnu kućnu negu moguće sprovesti u samo nekoliko minuta. Zato vas pozivamo da posetite naš Sensi Skin centar i posavetujete se sa stručnim timom, koji će precizno odrediti vaš tip i stanje kože i preporučiti adekvatne proizvode za kućnu negu, kao i profesionalne tretmane.

Foto: Sensi Skin