vrste akni

Vrste akni

Ako ste se susretali sa aknama, a naročito ako niste uspeli da se rešite njihovih tragova, onda znate koliku muku mogu da zadaju. Period nakon letovanja naročito je pogodan za razvoj različitih upalnih procesa na licu zbog SPF proizvoda, sunčevog zračenja i drugih faktora, a akne su u ovom slučaju česta pojava.

Radi se o inflamatornom (lat. inflammatio – upala, zapaljenje) oboljenju kože koje može nastati u različitim životnim dobima pod različitim uslovima. Verovali ili ne, ali čak i novorođene bebe mogu oboleti od akni, ali najčešći slučaj jeste da se javljaju u pubertetu, uzrokovane hormonskim disbalansom i lučenjem androgenih hormona. Osim toga, odrasli takođe mogu razviti kožu sklonu aknama, što ima veze kako sa tipom kože, tako i sa brojnim drugim unutrašnjim i spoljašnjim faktorima.

Prema nekim istraživanjima, 25% odraslih muškaraca i čak 50% odraslih žena pati od nekog oblika akni, na šta utiču razni unutrašnji i spoljašnji faktori, među kojima je jedan od čestih – stres.

Prevencija i pravilna rutina u nezi lica su jako važni faktori u sprečavanju nastanka akni, a ako do njihove pojave dođe, izvesno je da će za lečenje i potpuni oporavak kože biti potrebno mnogo truda i vremena. Nije neuobičajeno da osobe koje se suočavaju sa aknama promene i po nekoliko dermatologa i kozmetičara, obave potrebne analize krvi, ali da akne, prosto, opstaju ili iza njih ostaju uporni ožiljci, što značajno utiče i na psihičko stanje osobe.

Izlečenje od akni je, svakako, moguće, ali morate biti disciplinovani i pronaći dobrog stručnjaka koji će se posvetiti vašem problemu.

U narednim redovima donosimo tipove akni i neka od efikasnih rešenja koje primenjujemo u našem kozmetološkom centru Sensi Skin.

Tipovi akni

Akne se dele prema periodu života u kom nastaju, kao i prema ozbiljnosti simptoma.

Kada je reč o uzrastu, akne se dele na:

Acne neonatum: na pojavu neonatalnih akni (dakle, kod novorođenčadi) utiču androgeni hormoni koji su poreklom od majke. Češće su dečaci pogođeni ovim problemom, a akne se u ovom periodu javljaju na čelu, bradi i obrazima. Prepoznaćete ih po karakterističnom izgledu u vidu mitisera ili sitnijih gnojnica.

Acne infantum (acne juvenalis): pogađaju bebe u periodu od trećeg meseca do godinu dana i javljaju se na obrazima.

Acne vulgaris: problematična i veoma česta pojava akni koje nadolaze u pubertetu i uglavnom češće zahvataju muškarce. Uobičajeno je da se javljaju na obrazima, u centralnom delu lica, ali imaju tendenciju da se prošire, pa se javljaju na leđima, kao i po grudima. Nakon lečenja, mogu ostati ožiljci, a karakteriše ih izgled mikrokomedona koji prerasta u zatvoreni ili otvoreni komedon, kao i različiti oblici upalnih promena.

Adult acne: ovaj tip akni javlja se nakon 25. godine i specifičan je po tome što pogađa češće žene nego muškarce. Uzrok je u hormonskom disbalansu koji se javlja usled trudnoće, menstruacije ili menopauze ili nekog drugog hormonskog disbalansa.

Prema stepenu ozbiljnosti simptoma, odnosno, prema izgledu akne delimo na:

Acne comedonica: radi se o najblažem tipu akni, koji zahvata nos, obraze, čelo, a ponekad i leđa. Komedoni izgledaju kao poluloptasti čvorići sa udubljenjem u sredini, kroz koje se može iscediti beličasti sadržaj (zatvoreni komedoni) ili sa crnom tačkom u sredini koja ne dovodi do inflamacije (otvoreni komedoni).

Acne papulo-pustulosa: javljaju se kao posledica zatvorenih komedona i izazivaju upalu i crvenilo obuhvaćenog područja.

Acne nodulo-cystica: ovo je najteži oblik akni koji se javlja u vidu bolnih i čvrstih čvorića, tako da zahvataju i dublje delove folikula. Nakon ovih akni javljaju se i ožiljci i hiperpigmentacije, koji zahtevaju i dermatološki i kozmetički tretman.

Acne conglobate: ovaj tip akni zahvata vrat, lice i leđa i manifestuje se masnom i crvenom kožom, kao i bolnim čirevima. Takođe, i ovde postoji opasnost od nastanka ožiljaka.

Ostali tipovi akni

Akne se mogu javiti i kao posledica spoljašnjih faktora, odnosno mehaničkih povreda, usled korišćenja neadekvatnih kozmetičkih proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože, trenja kože, prekomernog znojenja i sličnih uzroka.

Na primer, ako sami tretirate, odnosno cedite bubuljice, kao posledica ostaju sitne akne praćene krastama, nakon kojih ostaju ožiljci (acne excoriée). Kod osoba koje su zbog profesije u kontaktu sa uljima i katranima mogu se javiti akne na različitim mestima (butine, potkolenice, ruke) kao posledica začepljenja kanala žlezda (acne oleosa). Usled različitih terapija koje izazivaju unutrašnje reakcije u organizmu takođe se mogu javiti akne, a njihovo povlačenje sledi nakon prekida terapije (acne medicamentosa). Kod sportista su najčešće akne izazvane znojenjem jer se znoj  dugo zadržava na telu, a u kontaktu sa sintetičkom odećom stvara začepljenja koja ih izazivaju (acne mechanica). Ukoliko na svoju ruku koristite kozmetičke proizvode sa određenim uljima i kiselinama koje imaju zapaljenski efekat, može doći do začepljenja žlezda, tako da se i u ovom slučaju mogu javiti akne (acne cosmetica).

Rešenja

Pored toga što se mora utvrditi uzrok nastanka akni, koji mogu biti zaista brojni, ovo kožno oboljenje zahteva i specifičnu negu koju najčešće morate sprovoditi u kozmetološkim centrima. Ipak, prvi i neophodan korak jeste da, naročito ako su u pitanju akne srednje teškog i teškog stepena, najpre posetite dermatologa, po potrebi ginekologa i endokrinologa, a onda, naravno, i kozmetičara. Jedino kompletnom zdravstvenom slikom, odnosno saradnjom na planu više stručnih lica specijalizovanih za određene probleme, možete dostići pravo rešenje. U suprotnom, u slučaju upornih akni koje vam zadaju velike teškoće, odlazak samo kod jednog stručnjaka značio bi i nedovršeno, odnosno polovično rešenje za vašu kožu.

A, kada utvrdite da li postoji zdravstveni problem koji uzrokuje akne, možete krenuti i sa tretiranjem aknozne kože, ali i sa preporučenom terapijom. Srećom, dostupni su brojni tretmani koji dokazano deluju protiv akni i njihovih posledica. U našem Sensi Skin centru preporučujemo specijalne tretmane aknozne kože. Radi se o prilagođenim terapijskim tretmanima, koji se baziraju najpre na sanaciji infekcije i smirivanju kože, odnosno upala koje su posledica nastanka akni, a potom i na uklanjanju fleka koje ostaju nakon akni. Na osnovu individualnog tipa kože, određuje se i konkretan tip tretmana koji će biti primenjen.

Osim toga, za aknozni tip kože u Sensi Skin centru preporučujemo i različite tipove hemijskih pilinga, koji deluju manje invazivno na kožu. Ovaj tip pilinga baziran je na novijem, unapređenom sastavu, odnosno na kiselinama koje deluju efikasno na kožu, ali bez preteranih reakcija kože nakon samog tretmana.

Pored toga, u našem kozmetološkom centru dostupni su i proizvodi namenjeni kućnoj nezi, koje možete koristiti nakon naših tretmana kako bi efekti bili dugotrajniji, a vaša koža pošteđena novih upala. U slučaju aknozne kože, tim Sensi Skin centra preporučuje Probio Glow kremu za lice, koja ima umirujuće dejstvo zahvaljujući bogatom sastavu (probiotici – regulišu mikrobiom, nijacinamid deluje protivupalno i reguliše lučenje sebuma, hijaluron dubinski hrani ćelije i hidrira kožu). Zahvaljujući prisustvu kolagena i elastina, Probio Glow krema omogućava kompletnu negu koja će doprineti kako smirivanju kože lica, tako i njenom lepšem i svežijem izgledu.

Foto: Freepik, Sensi Skin