Da li  je SERUM zaista potreban?

Serumi su preparati koji u sebi sadrže mnogo veći procenat aktivnih supstanci od krema za lice.

Upravo zbog ovoga serumi imaju daleko jače dejstvo od krema za lice, te ih koristimo kada nam je potreban pojačan efekat odredjene nege.

Često se postavlja pitanje, zašto je potreban serum ako se koristi krema sa istim aktivnim supstancama?

Kako serumi spadaju u kozmetičke preparate koji imaju visoki procenat aktivne supstance, njihov zadatak je da prodiru brže i bolje u dublje slojeve kože. Upravo u ovome je razlika izmedju kreme i seruma a namenjeni su, recimo, za isti problem. Ovo je još jedan od razloga zašto su serumi i dosta skuplji od krema i pakuju se u manje mililitraže.

Kada govorimo o samoj konzistenciji seruma i njihovoj strukturi u odnosu na kremu, serumi su najčešće lagane teksture- gelovi, emulzije, …Njihove aktivne susptance su malog molekula, kako bi prodiranje u kožu bilo što brže i efikasnije.

Da li serum može zameniti kremu?

Odgovor je NE.

Kako smo već naveli, dosta je koncentrovaniji i lagane teksture, a neki od seruma uopšte ne sadrže lipidne supstance te neće imati zaštitnu ulogu kao krema. 

Nekada uljani serumi nisu mogli da sadrže u svom sastavu hijaluronsku kiselinu jer ona nije rastvorljiva u uljima. Danas je biotehnološka nauka dosta napredovala pa sada imamo i hijaluronsku kiselinu koja je rastvoriljiva u uljima i  tada mogu da sadrže sve neophodne aktivne supstance za dobru regeneraciju kože.

To opet ne znači da su ovakvi serumi zamena za kremu.

Serumi su posebno prilagodjeni problemu koji želimo ciljano da rešimo. Ukoliko postoji deficit vlage u vašoj koži koji se manifestuje dehidriranošću kože i promenom njenog stanja, serum za hidrataciju će brzo da nadoknadi gubitak i vrati kožu u balans, kako bi obavljala sve svoje funkcije normalno. Tako recimo, imamo serume koji vraćaju koži vitalnost, regenerišu, daju sjaj, vitaminske serume sa odredjenim komplesima vitamina, hidrirajuće, pilingujuće, oni koji su namenjeni uklanjanju hiperpigmentacija,…svaki od njih ima svoju specifičnu ulogu.

Koliko i kada se koriste serumi?

Serum se uvek koristi nakon umivanja i toniziranja lica, a pre kreme.

Neki se koriste samo tokom dana, neki samo uveče, a neki mogu da budu 24h. To zavisi od samog seruma, njegovog sastava i naše želje tj. šta želimo postići uvodjenjem odredjenog seruma u rutinu.

Vrlo mala količina seruma je potrebna u toku nege. Ako je u pipeti, obično je jedna pipeta dovoljna. Ukoliko je gušće konzistencije, obično je količina, malo većeg, zrna graška dovoljna.

Ovde uvek važi pravilo ‘’manje je više’’.

Serum će koža brzo da upije i ukoliko imate osećaj da je malo, to je sasvim u redu, zato nakon toga nanosimo kremu.

Obzirom da su bogati aktivnim sustancama, savetuje se blaga kratka masaža tokom nanošenja. Pokreti su uvek od vrata ka gornjoj trećini lica i poželjno je utapkati ga.

Redosled rutine kada koristimo serum

  1. Umivanje
  2. Toniziranje
  3. Serum
  4. Krema

Neka opšta pravila za izbor seruma, nalaze se u tabeli ali je svakako naš savet da se konsultujete sa stručnjakom oko izbora seruma jer ne postoji univerzalni- čudotvorni serum!

Čudotvoran je samo onaj koji je pravilno odabran za vaše trenutno stanje kože kao i tip. Jedino tako odabran serum daje željeni rezultat.

Često je problem sama cena seruma, jer su oni definitivno kozmetički preprati koji su dosta skuplji od krema, čistača, maski,… Baš zbog njihovog fenomenalnog sastava, koji smo već spomenuli i hemijske strukture, on prosto mora biti skuplji. Ali ako napravimo paralelu i ako znamo da je dovoljna veoma mala količina, kao i njegovo brzo prodiranje u kožu, onda je jasno da možemo očekivati brzu regeneraciju naše kože i sam rezultat, tada je cena prihvatljiva i opravdana.

U našem kozmetološkom centru u prilici ste da zakažete besplatne konsultacije, gde ćemo obaviti kratak pregled vaše kože kao i razgovor sa vama i na osnovu svega toga, dajemo vam savet za pravilnu negu. Takodje, dobićete i savet koji su to preparati koje treba da koristite, a da u potpunosti budu prilagodjeni vašem tipu i stanju kože.

Brinite o vašoj koži na pravi način!

Vaš SENSI SKIN