Sensi skin hemijski pilinzi

Da li vas plaše hemijski pilinzi?

Hemijski piling spada u jednu od najčešće primenjivanih metoda za regeneraciju kože, a isto tako spada i u jednu od najefikasnijih metoda. Hemijski piling predstavlja kontrolisano uklanjanje površinskog ( epidermalnog) sloja kože, a nekada i dela dermalnog sloja ( jači, agresivniji pilinzi).

Ova metoda je veoma stara i datira čak iz 1882. godine, a od tada do sada hemijski pilinzi su u mnogome usavršeni. U nazad 70 godina se koriste i usavršavaju. Ukoliko se poštuju protokoli i pravilna primena, nema razloga za strah, a rezultat ne može izostati. Bez obzira na dozu agresivnosti koju hemijski pilinzi nose sa sobom, ova metoda je  potpuno bezbredna i proverena.

Kako bismo razbili taj strah, hajde prvo da se osvrnemo na to kod kojih tipova i stanja koža i promena na koži, NE PRIMENJUJEMO ove procedure. Takodje, važno je da napomenemo da na ovo svakako treba da vam ukaže stručnjak koji brine o vašoj koži. O tome ne bi trebalo sami da odlučite!

Hemijski piling se ne primenjuje ukoliko imate osetljivu kožu sa vidljivim oštećenjima, opekotima, ekcemima, ranama, upalama, alergijskim reakcijama  i koža sklona keloidima. U retkim slučajevima kuperozna koža ( vidljivi kapilari i crvenilo), mada i to je dozvoljeno uz korišćenje adekvatne kiseline namenjene upravo rešavanju ovog problema i poštovanja procedure. Ova procedura ne sprovodi se tokom trudnoće i dojenja, hemoterapije,…

Hemijski pilinzi se dele u nekoliko grupa i to zavisno od dubine delovanja, te od toga šta želimo da postignemo i na koji sloj kože želimo da delujemo, zavisi i sama reakcija nakon procedure.

Superficijalni  ( sasvim površinski) piling– deluju tek na površinskom nivou i uklanja par slojeva epidermalnog sloja kože. Nema ljušćenja nakon ovog pilinga. Više se koristi u cilju osveženja kože.

Površinski piling – ovde uklanjamo uglavnom sve slojeve površinskog epidermalnog sloja i želimo tek da stimulišemo regeneraciju srednjeg sloja kože- derma. Nakon primene ovog hemijskog pilinga ne mora, takodje, da bude ljušćenja.

Srednje duboki piling – uklanjamo kompletan epidermalni sloj kao i gornje slojeve derma. Ovde se radi na dubokoj stimulaciji produkcije osnovih ćelija kože a samim tim i produkcije kolagenih i elastičnih vlakana.

Duboki piling – ovakvi pilinzi su uglavnom rezervisani za lekare i spadaju u deo hirurgije. Procedura je zahtevna, oporavak dug i podstiče kompletno remodelovanje kože.

Šta se dešava na koži tokom delovanja kiselina?

Tokom nanošenja hemijskog pilinga dešava se odredjena hemijska reakcija, koja ubrzava uklanjanje odumrlih ćelija sa površine kože i izaziva upalnu reakciju na koži. Ta upalna reakcija je od velike važnosti jer tada ćelije dobijaju signal da aktiviraju odredjene faktore rasta i time ubrzaju stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana i hijaluronske kiseline. U istom momentu dolazi do reakcije koja dovodi do brže ragradnje STARIH kolagenih vlakana, kako bi se napravio prostor za nova.

Iz ovoga zaključujemo da procedure hemijskih pilinga nisu samo blago uklanjanje površinskih slojeva kože nego se može svrstati u metodu liftinga.

Hemijski pilinzi

Kakve su reakcije na koži nakon hemijskog pilinga?

Novije generacije kiselina su tako koncipirane da ne izazivaju intenzivna ljušćenja kože, nego se taj proces odvija na ćelijskom nivou često nevidljiv golim okom. U nekim slučajevima želimo da izazovemo intenzivno perutanje ili čak ljušćenje, ali to je svakako u dogovoru sa vašim estetičarem.

Različite vrste hemijskih pilinga izazivaju različite reakcije na koži i rešavaju različite probleme i nesavršenosti kože lica.

Nakon procedura hemijskih pilinga, koje mi radimo u našem kozmetološkom centru, može se javiti izuzetno blago crvenilo, koža je zategnuta, sjajna i ujednačen ten. Nakon 1- 2 dana može se javiti blago perutanje ukoliko koža nije adekvatno negovana, dok je kod zdravije, negovane kože to perutanje slabije vidljivo.

Šta to sve rešava hemijski piling?

Hiperpigmentacije, neujednačen ten, problem akni, ožiljke i fleke od akni, oštećenja kože izazvana sunčanjem, problem akni, bore, pušačke kože,…

Hemijski pilinzi su uglavnom namenjeni svim tipovima kože.

Nakon tretmana hemijskog pilinga koža dobija zdraviji izgled, popravlja se tekstura, smanjuje se lučenje prekomerne masnoće, rehidratacija kože, smanjuje se dubina bora, dobija se zategnutiji izgled a koža je vidljivo prosvetljena i sjajna.

Kod masne i problematične kože, odredjene kiseline deluju na bakterije i pojačano lučenje sebuma, a pore su manje vidljive.

Prvi rezultati nakon hemijskog pilinga vidljivi su odmah ali sam proces regeneracije počinje tek nakon 24h od primene pilinga i traje 5-14 dana optimalno.

 

U SENSI SKIN kozmetološkom centru, tretmane sprovodimo sa kiselinama potpuno bezbednim za kožu, a proceduru izvode visokoobrazovani estetičari, koji ističu individualnost i personalizovanu negu. Pre samog tretmana obavlja se detaljan pregled vaše kože, kako bi se ustanovilo koja od ovih procedura je baš za vaš tip i stanje kože, nakon čega će tretman u potpunosti personalizovati.

Ukoliko i dalje postoji strah od ovih procedura, tu smo da vam ponudimo i besplatne konsultacije, uz detaljno objašnjenje toka same procedure koju vam savetujemo.