gubitak kose

Gubitak kose i androgena alopecija

Gubitak kose polako postaje bolest savremenog doba, koja pogađa i mušku i žensku populaciju, a u poslednje vreme je sve više mladih koji se takođe suočavaju sa ovim problemom. Iako treba imati na umu da je opadanje kose prirodna biološka pojava, te da se kosa obnavlja u ciklusima, ne treba ignorisati određene simptome koji ukazuju da se radi o nečemu ozbiljnijem.

Osim što je reč o medicinskom poremećaju koji zahteva određenu vrstu terapije i nege, gubitak kose predstavlja i psihičko opterećenje koje znatno utiče na samopouzdanje. Ipak, ovaj problem je rešiv, pa čak i kada se radi o genetski predodređenim slučajevima.

Uzroci gubitka kose su veoma brojni, a njegovo pronalaženje je svakako prvi korak koji morate preduzeti da biste uspešno izašli na kraj sa opadanjem i/ili proređivanjem kose. Od naslednih faktora, preko određenih bolesti i poremećaja u organizmu, do stresne svakodnevice – okidači su razni.

Najčešći uzrok jeste androgena alopecija, koja ima različite simptome kod muškaraca i žena, a uzrokovana je genetskom predispozicijom koja skraćuje aktivnu fazu rasta dlake, a onda i dovodi do njenog gubitka.

U narednim redovima donosimo neke od najučestalijih uzroka gubitka kose, ali i efikasna rešenja.

Simptomi

Gubitak kose odlikuje se ili opadanjem kose u većim količinama ili proređivanjem kose na određenim regijama glave. U zavisnosti od toga šta je uzrok opadanja, gubitak kose može biti privremen ili trajan, a odvija se na različitim regijama glave.

Uzroci

Na gubitak kose utiču spoljašnji i unutrašnji faktori, a ovo su najčešći:

Različiti oblici stresa – emocionalni stres, fizičke povrede, teški hirurški zahvati, porođaj sa komplikacijama, poremećaj u ishrani, obilnija krvarenja

Postporođajni period – hormonski disbalans je u ovom periodu odlučujući faktor, a naročito snižen nivo estrogena

Promene godišnjih doba – naročito su osetljivi periodi od marta do aprila i od septembra do oktobra, koji se smatraju vrhuncem godišnjih doba

Prekomerno izlaganje različitim zagađenjima

Nedostatak vitamina i drugih hranljivih sastojaka – ovde je najčešće reč o gvožđu i cinku

Problemi sa kožom (koji obuhvataju i vlasište)

Medikamenti i redovna terapija

Genetska predispozicija –androgena alopecija

Androgena alopecija

Kao što smo već napomenuli, ovo je najčešći uzrok gubitka kose, a radi se o naslednom obliku, koji dovodi do trajnih posledica. Glavna karakteristika androgene alopecije jeste postepeni gubitak kose, što može biti do te mere usporen proces, da se u početku jedva i primećuje.

Simptomi androgene alopecije razlikuju se u zavisnosti od pola, pa se tako kod muškaraca najčešće javlja gubitak kose na temenu ili se povlači linija kose, dok kod žena ne dolazi do tipičnog opadanja, nego se kosa proređuje i istanjuje na celoj koži glave. Kod muškaraca, androgena alopecija vremenom dovodi do potpune ćelavosti, dok kod žena to nije slučaj, odnosno dešava se vrlo retko.

Razlog leži u androgenim (muškim polnim) hormonima,  a ovde je naročito značajan dihidrotestosteron (DHT), koji kontroliše rast kose kod oba pola. I kod muškaraca i kod žena, folikul dlake je veoma osetljiv na dejstvo ovih hormona. DHT deluje tako što postepeno skraćuje aktivnu fazu rasta dlake, zatim istanjuje dlaku (minijaturizacija), a potom dovodi i do opadanja. Uloga androgenih hormona je naročito važna u razvoju sekundarnih seksualnih karakteristika kod muškaraca, a jedan od simptoma je i formiranje tzv. zalizaka, dok kod žena nije precizno utvrđen uticaj androgena na gubitak kose. Simptomi androgene alopecije kod žena izgledaju uglavnom tako što se razdeljak širi i proređuje, te na vrhu temena ima vrlo malo kose, a ostatak vlasi koji pada stvara volumen. U nekim slučajevima kod pripadnica lepšeg pola kosa postaje i svetlije pigmentovana.

Žene kod kojih se jače luče muški polni hormoni u većini slučajeva imaju normalnu menstruaciju i plodnost, a do nekog vremena čak i normalan nivo androgena. Ipak, s godinama može doći do pojačanog lučenja ovih hormona, a da bi se drugi faktori isključili kao okidači gubitka kose, potrebno je ispitati tireoidne hormone, gvožđe i krvnu sliku. Period nakon menopauze je najčešće doba u kojem se žene sreću sa prvim znacima ovako uzrokovanog gubitka kose, a prema nekim istraživanjima čak 50% ženske populacije starije od 65 godina ima ovaj problem. Ipak, ovo nije pravilo, tako da se androgena alopecija kod žena može javiti i ranije. 

Rešenja

Kao i obično, i za gubitak kose postoje preventivne mere koje možete preduzeti, a naročito ukoliko vam je poznato da postoji nasledna predispozicija. Pre svega, zdrav način života i dovoljno sna igraju veoma važnu ulogu, kao i korišćenje adekvatnih kvalitetnih preparata za negu kose.

Ukoliko se, pak, već suočavate sa ovim problemom – ne očajavajte. Na tržištu je sada dostupno mnogo proizvoda koji su namenjeni obnavljanju folikula dlake, jačanju dlake i regeneraciji kože glave, a tu su i profesionalni tretmani koji sasvim sigurno donose najefikasnije rezultate.

Tretmani protiv gubitka kose

Šamponi, losioni, ulja, serumi – toliko je proizvoda namenjenih borbi protiv opadanja kose. Dostupni su u svim apotekama i drogerijama i neki od njih zaista mogu da pomognu. Bilo da se radi o medicinskim šamponima ili o prirodnim proizvodima, postoje provereni efekti koje možete postići njihovim korišćenjem, a naročito ako je utvrđeno da neki od nenaslednih faktora utiču na gubitak kose. Kako biste bili sigurni kojim proizvodima da se priklonite, najbolje rešenje je da se posavetujete sa dermatologom koji će znati da odredi tip kose, odnosno kože glave, ali i pravi uzrok problema.

Ketokanazol, kofein, biotin, salicilna kiselina, minoksidil, samo su neki od korisnih sastojaka koje možete pronaći u medicinskim preparatima za kosu.

S druge strane, tu su i prirodni lekovi poput đumbira, kedrovine, makadamije, bademovog ulja, rastavića, sladića, kako butera, limuna, koprive ili korijandera koji ulaze u sastav proizvoda protiv opadanja kose. Šampon od belog luka je jedan od najpopularnijih kada je reč o ovom problemu, ali postoje i oni na bazi zelenog čaja i drugih biljaka koji su se pokazali kao efikasni.

Metode lečenja androgene alopecije

Iako nasledni poremećaj, androgena alopecija se može držati pod kontrolom. Uz primenu i kombinaciju određenih tretmana, možete sačuvati zdravlje kose i kože glave, a donosimo neke od najefikasnijih:

Mezoterapija kose: tretman podrazumeva pravljenje malih punkcija na površinskom sloju kože. Putem iglica, mezoterapijski koktel, koji sadrži uglavnom minerale, vitamine, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i faktore rasta, dopire do dubljih slojeva kože glave i ima višestruko dejstvo. Podstiče rast nove kose, ojačava koren dlake, obnavlja folikul, hidrira kožu glave, kosa opada znatno manje, vraća joj se vitalnost i smanjuje se izmašćivanje kose.

PRP tretman: Takozvani „vampirski” tretman baziran je na sopstvenoj krvi pacijenta. Krvna plazma je bogata trombocitima i faktorima rasta koji stimulišu regeneraciju tkiva, zato se trombociti izdvajaju iz krvi pacijenta putem centrifugalne obrade. Na ovaj način pripremljena plazma aplikuje se tankim iglama u teme glave. Plazma sa trombocitima i faktorima rasta stvara nove krvne sudove, aktivira folikule dlake i prevodi ih u fazu rasta.  Krajnji rezultat –dolazi do obnavljanja kože glave i ponovnog rasta kose na mestima gde je počela da opada. Minimum 24 sata od tretmana ne treba prati kosu, niti koristiti bilo kakve preparate za stilizovanje. Tretman neće biti toliko efikasan ukoliko se nalazite u kasnijoj fazi opadanja i zato je važno da na vreme počnete sa ovakvim tretiranjem.

Laserska terapija: Laserski tretman je jedan od osnovnih tretmana pri opadanju kose. Putem neinvazivne svetslosne terapije za stimulisanje folikula dlake podstiče se njen ponovni rast. Tajna je u apsorpciji svetlosti niskog nivoa, koja pokreće ćelije i preusmerava minijaturizaciju, što dovodi do toga da vlasi postanu punije i zdravije. Za finalni efekat, biće potrebno da ponovite tretman u propisanim rokovima. Takođe, često se preporučuje laserski tretman u kombinaciji sa nekim lekovima koji blokira DHT, kao što je minoksidil.

Transplantacija kose: ovo je mikrohirurška metoda kojom se folikuli kose (najčešće metodom pojedinačnog presađivanja) premeštaju u regiju gde kosa opada ili na ona mesta gde je proređena i efikasna je za sve slučajeve trajnog gubitka kose. Danas je ovaj vid tretmana znatno unapređen, te ne ostavlja ožiljke niti bilo kakve druge tragove nakon zahvata i sprovodi se u lokalnoj anesteziji. Efekti ne mogu biti kompletni odmah nakon zahvata, jer se tokom tretmana premeštaju samo folikuli dlake, što znači da treba sačekati da kosa poraste (2-3 meseca), a nakon godinu dana je primetan potpuni rast i volumen. U zavisnosti od stepena ćelavosti, može biti potrebno da se uradi više od jedne transplantacije (tokom jedne procedure presadi se od 1500 do 3000 folikula). Kada se postigne potpun efekat, nega kose je uobičajena. U Srbiji postoji veći broj klinika koji pružaju ovu vrstu usluga.

Foto: Freepik