Jesenji režim nege

Adaptacija kože na nove vremenske uslove uopšte nije lak zadatak, a naročito ako se radi o prelasku iz leta u jesen, kada od letnjih žega stižemo do niskih temepratura i vetra u samo nekoliko dana. Koža je osetljiva na ovu vrstu spoljašnjih promena, a njene potrebe postaju drugačije. Jesen je upravo pravo vreme da počnete sa nekim novim proizvodima koje ste zbog sunca i vrućina izbegavali, ali i da počnete da razmišljate o nastupajućoj zimi i adekvatnoj nezi. Zadatak nege u ovom prelaznom periodu (mada prelazni periodi uglavnom predstavljaju nagle promene temperature) jeste da oporavi kožu od leta i pripremi je za zimu, tako da zahteva i promišljen odabir proizvoda i tretmana.

Šta je specifično za negu tokom jeseni?

Najpre, sve ono što ste izbegavali i što su vam (ne bez razloga) savetovali da ostavite za početak jeseni, sada dolazi na red. Fotosenzitivni sastojci u proizvodima više nisu toliki bauk – što ne znači da treba da eliminišete SPF zaštitu iz dnevne rutine (ona je tu tokom cele godine samo u blažoj formi tokom narednog perioda), isto kao i nešto invazivniji tretmani u kozmetološkim centrima koji su sada najbolje rešenje za pripremu kože.

Jesen je period razbuktavanja pojedinih alergija, što može imati posledice na kožu, a isto tako i doba koje pogoduje stvaranju akni, delom zbog nagomilanih odumrlih ćelija na površini kože, a delom i  usled hladnijeg i suvljeg vazduha (zbog grejanja u prostorijama). Niže temperature utiču na smanjenu proizvodnju lipida, masnoća koje koža prirodno sadrži, što dalje dovodi do dehidratacije i iritacija kože, pa i do slabljenja barijerne funkcije.

Zato, koži morate pružiti adekvatnu eksfolijaciju, odnosno efikasan piling, i to najbolje u profesionalnim kozmetološkim centrima, a onda i pojačanu hidrataciju koja će da spreči njeno isušivanje, odnosno gubitak vlage. U skladu sa tipom i stanjem kože, možete se odlučiti za preparate koji podstiču očuvanje zaštitne barijere (što je posebno značajno za osetljivu i suvu kožu).

Kao što nakon napornog ili stresnog perioda opadne imunitet organizma, tako i posle letnjeg perioda opadne imunitet kože, koji se onda manifestuje u vidu različitih iritacija i promena na koži. Zato, kao i čitavom organizmu, i koži treba da obezbedite odgovarajuće vitamine i minerale i da nadoknadite sve izgubljeno.

Naročitu pažnju treba da obratite ukoliko imate osetljivu i suvu kožu, jer temperaturne promene mogu pojačati simptome kožnih oboljenja poput rozacee, ekcema, psorijaze i drugih.

Šta tačno obuhvata jesenja nega?

(I dalje) SPF

Da odmah razrešimo dilemu – SPF proizvodi još uvek treba da budu sastavni deo svakodnevne nege. Odavno je poznato da je ova zaštita neophodna licu i onda kada postoje makar tragovi sunca i da je SPF glavni saveznik u nezi kože, kao i u usporavanju procesa starenja. Bez obzira na to što napolju više nije 40 stepeni, namažite lice SPF kremom jer je ono najizloženije dejstvu sunčevih zraka.

Piling

Letnja nega naizgled možda jeste lakša prema svojoj teksturi, ali uzmimo u obzir slojeve SPF proizvoda koje smo stavljali nekoliko puta dnevno – i te kako mogu da opterete kožu, što dalje zahteva poseban pristup. Ukoliko redovno odlazite na profesionalne tretmane, nema potrebe mehaničke pilinge sprovoditi i u kućnoj nezi. A, svakako je preporučljivo raditi piling u kozmetološkim centrima, pre nego kod kuće, jer primena neadekvatnog pilinga u kombinaciji sa određenim stanjem kože, može izazvati problem i komplikacije sa kožom. Jesen je pravo vreme za uvođenje blažih losiona na bazi voćnih kiselina i retinola, koji imaju eksfolijantsko dejstvo, ali ih nikako ne smete uvoditi u rutinu na svoju ruku jer može doći do značajnih oštećenja kože. Tako da, i u vezi sa ovom temom, odlučite se najpre za savet kozmetologa.

Vitamini i minerali

Potrebni su koži isto koliko i celokupnom organizmu. Vi ste nakon letnjeg odmora sigurno sveži, ali vaša koža je uglavnom prilično umorna, a često baš tako i izgleda. Ovde u pomoć priskaču vitamini i drugi antioksidanti koji će kožu vratiti u život. Vitamin A preventivno deluje na oštećenja uzrokovana suncem, samim tim ima i antiejdž dejstvo, a pored toga štiti kolagen, koji je jedan od osnovnih faktora elastičnosti kože. Vitamin C, o čijim dobrobitima za kožu ste verovatno već slušali, u jesenjem periodu se pokazuje kao odličan za ublažavanje fleka od sunca, a pritom potpomaže sintezu kolagena. Slično dejstvo ima i vitamin E, koji ujedno pravi i prirodnu barijeru kože. Vitamin K je preporučljiv kod osetljvih tipova i stanja kože koji ih prate, pa ako imate problem sa rozaceom ili oštećenjima na koži, proizvodi sa vitaminom K mogu da doprinesu poboljšanju. I, na kraju, tu je vitamin B, u čiji kompleks spadaju i biotin i folna kiselina, a zadužen je za sprečavanje akni, ima jako antioksidativno dejstvo, ublažava proces starenja kože, umanjuje fleke od sunca, pospešuje cirkulaciju i hidrira kožu.

Minerali igraju jednako važnu ulogu u zaštiti kože, tako da obratite pažnju da makar jedan od proizvoda iz vaše dnevne rutine sadrže barem mali procenat cinka, selena, kalcijuma ili kalijuma, koji imaju zaštitnu ulogu, smanjuju upale i hidriraju kožu.

Hidratacija

Iako se značaj hidratacije za stanje kože ne mora posebno isticati, u slučaju nastupajuće jeseni, morate joj posvetiti posebnu pažnju. Razlog je u dvostrukom dejstvu – osim što ćete oporaviti kožu od sunca, soli i hlora, spremićete je za zimu. Hijaluronska kiselina je već duže vreme alfa i omega hidratacije i zaista, toliko je rasprostranjena, da ćete je naći u svakom proizvodu – od micelarne vode do maske za lice. Kako se radi o potpuno prirodnoj supstanci koja se već nalazi u koži kao njen važan gradivni element, proizvodi na bazi hijalurona će doprineti boljoj hidrataciji i opštem stanju kože, a mogućnost da izazove iritacije i alergije ne postoji (ukoliko je kombinovana sa sastojcima koji odgovaraju vašem tipu i stanju kože). Hidratacija kože je bazični i osnovni korak u vašoj dnevnoj rutini, tako da se bez straha odlučite na bogate kreme koje ćete koristiti svakodnevno ili maske (dovoljno je koristiti ih jednom nedeljno) ili, pak, za serume.

Retinol i kiseline – da, ali nikako u kombinaciji i nikako bez saveta stručnjaka

Vreme je i za zabranjene letnje proizvoderetinol i AHA kiseline, koji se odlikuju eksfolijantskim dejstvom, fotosenzitivni su i deluju nešto invazivnije na kožu nego drugi sastojci. Retinol je pokazao efikasnost najviše kao antiejdž sredstvo jer ublažava fine linije i deluje preventivno na dublje bore. Najbolje je koristiti ga uveče, a ako prvi put uvodite retinol, birajte manje koncentracije. Dovoljno je da samo jedan proizvod bude na bazi retinola. Što se tiče AHA voćnih kiselina, koje takođe imaju eksfolijantsko dejstvo, jesen ih dopušta, ali uz naročit oprez. Naime, nijedan od ovih proizvoda (ni retinol, ni one na bazi kiselina) nemojte samostalno uvoditi u rutinu jer koža može da pretrpi ozbiljne posledice u vidu iritacija, crvenila i oštećenja barijerne funkcije. Stoga, najpre se posavetujte sa dermatologom ili kozmetologom.

Jesen je vreme kada treba da posetite svog kozmetičara

Bilo da ste se nakon leta suočili sa vidljivim problemima na koži ili ne, povratak sa letovanja je pravo vreme i da se vratite svom kozmetičaru koji će na osnovu simptoma ili trenutnog stanja kože odrediti adekvatnu negu – kako u vidu tretmana, tako i onu kod kuće. Tretmani koji su preporučljivi prate sve do sada rečeno kada je reč o nezi kože, ali, naravno, uz profesionalnu aparaturu i preparate, koji čine profesionalnu negu nezamenljivom kada je reč o oporavku i pripremi kože, a efekti su brži i vidljivi odmah.

U Sensi Skin centru preporučujemo:

MESOJET: u četiri koraka do savršene kože – Mesojet je tehnologija koja pruža limfnu drenažu, radio-frekvencu, lift masažu i mezoterapiju lica u jednom tretmanu, koji zajedno daju fantastičan rezultat. Dubinska regeneracija i hidratacija kože, stimulacija kolagena, oslobađanje kože od toksina, uz podsticanje mikrocirkulacije lica i efekat liftinga, zahvaljujući novoj tehnologiji na potpuno neinvazivan način čine da koža bude obnovljena i regenerisana na duže staze, ali vidljivo svežija već nakon prve primene.

Intense Hydra: namenjen svim tipovima kože, Intense Hydra tretman je naročito pogodan za njen oporavak i pripremu za hladnije vreme. Omogućava dubinsku regeneraciju i hidrataciju, a efikasnost postiže delovanjem u sva tri sloja kože. Od najdubljeg do površinskog sloja kože, koji je najviše isušen, uz pomoć specijalnog premijum aparata koji radi na tri frekvencije, dolazimo do odmah vidljivih rezultata, ali i dubinski regenerisane kože sa poboljšanom mikrocirkulacijom.

Oxy Beauty tretman: ovim tretmanom pružićete svojoj koži čist kiseonik, što ima višestruko dejstvo na kožu. Oxy Beauty se bazira na ubacivanju aktivnih sastojaka čistim kiseonikom, bez pritiska, putem specijalnog aparata. S jedne strane, čist kiseonik, koji inače ne dopire do ćelija kože, na ovaj način hrani ćelije i podstiče njihove procese, a sa druge, aktivni sastojci koji se apliciraju vidu seruma hidriraju i regenerišu kožu, pružajući lifting efekat. Tretman se odvija u nekoliko faza i prilagođava se individualnim tipovima i stanjima kože, što dodatno pojačava efekat.

PRX kraljevski piling: biorevitalizujući piling kombinuje TCA (trihlorsirćetnu kiselinu) i vodonik peroksid i tako deluje dubinski na kožu, u njenom dermalnom sloju. Ovaj tretman stimuliše produkciju osnovnih ćelija i tako ubrzava i proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana. Kako i samo ime kaže, na prvom mestu je odstranjivanje površinskog sloja kože, odnosno odumrlih ćelija i to bez  invazivne procedure. Nakon tretmana, primenjuju se preparati sa aktivnim sastojcima koji pojačavaju dejstvo pilinga. Nema perioda oporavka niti vidljivog krpičastog ljušćenja ili perutanja kože.

Biorevitalizacija: ovo je višenamenski tretman koji će rešiti nekoliko problema odjednom i zato je idealan za jesenju negu, nakon letovanja. Biorevitalizacija popravlja tonus kože, poboljšava ten, intenzivno hidrira kožu, povećava elastičnost, ublažava fine bore i hiperpigmentacije koje su česta pojava nakon leta. Tretman se primenjuje sličnom metodom kao hemijski piling, a ono što ga odlikuje su novije generacije kiselina. Kombinacija hemijskih pilinga i mezoterapije daje rezultate kakve želimo.

Hemijski piling: odavno najpopularniji tretman, hemijski piling je poznat po svojoj efikasnosti, ali u Sensi Skin centru pruža i određeni napredak u vidu unapređenih sastojaka, koji uz manje invazivno dejstvo pružaju jednak rezultat. Na osnovu trenutnog stanja i tipa kože, određuje se i kombinacija kiselina koje će ovde biti primenjene u svojstvu pilinga.

Foto: Sensi Skin