Melazma

Melazma je jedan od oblika hiperpigmentacije kože i javlja se uglavnom na licu (može se pojaviti i na drugim delovima tela koji su najviše izloženi suncu), a karakteristična je po većim površinama koje zahvata, što stvara efekat maske. Ova pojava je mnogo učestalija kod žena, nego kod muškaraca, i to naročito u trudnoći, pa zato melazmu uglavnom identifikuju sa tzv. trudničkom maskom (hloazmom). Međutim, melazma u trudnoći je samo jedan oblik ovog tipa hiperpigmentacije. Kao i kod drugih tipova, i ovaj nastaje ulsed prekomernog lučenja melanina, pigmenta koji koži obezbeđuje tamniju boju, a okidači su brojni.

Kako se manifestuje?

Melazma se javlja na čelu, obrazima, nosu, iznad gornje usne, na bradi, ponekad na vratu i ramenima, odnosno na onim delovima tela koji su najizloženiji suncu. Sastoji se od tamnijih fleka koje formiraju veće površine (otuda efekat maske), koje variraju od braon, do plavih i sivih tonova, u zavisnosti od toga u kom sloju kože su nastale promene (braonkaste fleke karakteristične su za epidermalnu melazmu koja se nalazi u površinskom sloju kože, a sive i plave za dermalnu i mešovitu melazmu koja se dešava u dermalnom, dubljem sloju kože).

Melazma se uglavnom ne povlači sama, štaviše, stanje hiperpigmentacije se može pogoršati, naročito ako ne tretirate kožu SPF proizvodima. U slučaju melazme u trudnoći, može doći do njenog povlačenja nakon što se hormoni ustale. U suprotnom, novonastale fleke će zahtevati mnogo strpljenja kako bi bile ublažene.

Interesantno je da su melazmi skloniji ljudi tamnije puti, kao i oni koji lako potamne.

Koji su uzroci?

Uzroci su, kao i obično, brojni, a jasan okidač nije do kraja definisan. Najčešće se radi o hormonskom disbalansu, neadekvatnoj zaštiti lica od UV zračenja, određenim terapijama (naročito hormonskim ili protiv epilepsije), a tu je i starosno doba koje samo po sebi nosi probleme kada je reč o ćelijskom funkcionisanju, što dovodi do veće proizvodnje melanina. Uzrok nastanka melazme može biti i neko oboljenje, poput bubrežnih problema ili bolesti reproduktivnih organa. Osim toga, različiti upalni procesi u organizmu, kao i na koži, mogu biti okidač za pojavu melazme, a isto tako i neadekvatna nega, odnosno fotosenzitivni proizvodi koji u kontaktu sa sunčevim zracima stvaraju fleke na licu.

Melazma u trudnoći

Prema nekim istraživanjima, više od 50% trudnica se u određenom periodu tokom i nakon trudnoće suočava sa melazmom. Uzrok je delovanje hormona progesterona, odnosno u sveopštem disbalansu hormona, koji utiču na prekomerno stimulisanje melanocita, koji dalje proizvode više melanina. Melazma u trudnoći naziva se još i hloazma ili trudnička maska. U trudnoći se ne preporučuju agresivniji tretmani, tako da ukoliko se fleke same ne povuku nakon stabilizovanja hormona, savetujemo da se obratite kozmetologu nakon porođaja. Ipak, to ne znači da tokom trudnoće treba da zaboravite na negu lica i tela. U SensiSkin kozmetološkom centru preporučujemo blaže tretmane namenjene hidrataciji lica koji su potpuno bezbedni i za trudnice i za dojilje, a u ovom periodu je naročito važno da koristite SPF proizvode. Sve to značajno može da pomogne u održavanju zdrave kože i u trudnoći te je zaštiti od pojave melazme.

Kako protiv melazme?

Najpre, važno je naglasiti da ublažavanje melazme predstavlja dugotrajan i složen proces, a da su pored kućne nege i zaštite od sunca, najefikasniji kozmetološki tretmani koji se u ovom slučaju primenjuju u serijama. To znači da ne možete očekivati da nakon prvog tretmana vaše lice izgleda kao pre pojave melazme, ali nakon nekoliko tretmana može doći do značajnog poboljšanja izgleda lica, pa i potpunog nestanka fleka (u zavisnosti od toga o kom tipu melazme se radi i kakvo je stanje kože). Za početak je svakako najvažnije da se zaustavi proizvodnja melanina u melanocitima, što ćete delom postići korišćenjem proizovda za zaštitnim faktorom, čak i onda kada vam sunce ne izgleda jako, kao i pri svakom izlazsku napolje jer sunčevi zraci nisu štetni samo na plaži, naprotiv.

Kućna nega zahteva pravilnu dnevnu rutinu, pri kojoj ćete najpre detaljno očistiti lice nekim od sredstava kao što su gelovi za umivanje, potom očistiti ostatke ovog sredstva tonikom, a onda naneti i odgovarajući serum i kremu. Aktivni sastojci koji vam mogu pomoći u ublažavanju melazme su azeleična kiselina, glikolna kiselina, kojična kiselina, nijacinamid, vitamin C i druge AHA (voćne) kiseline i retinol. Budite oprezni u kombinovanju ovih sastojaka kako ne bi došlo do preterane reakcije kože i do kontraefekta u vidu iritacija. Zato je najbolje da se odlučite za jedan proizvod na bazi pomenutih sastojaka. Zbog najveće koncentracije i jače delotvornosti proizvoda, uglavnom se preporučuju serumi za lice, a gledajte da drugi proizvodi u dnevnoj rutini budu namenjeni pre svega hidrataciji lica.

Retinol i vitamin C su i fotosenzitivni sastojci, tako da retinol obavezno koristite samo uveče, a vitamin C možete nanositi i ujutru uz neizbežno korišćenje SPF proizvoda nakon što ste naneli vitamin C. Ova dva sastojka ćete najčešće sretati u proizvodima namenjenim uklanjanju hiperpigmentacija, ali ih nikako nemojte koristiti jednog za drugim. Nećete pogrešiti ako u dnevnu i večernju negu uvedete hijaluronsku kiselinu (u vidu tonika ili kreme za lice) koja će hidrirati kožu, nije fotosenzitivan sastojak i neće izazvati iritacije u kombinaciji sa pomenutim aktivnim sastojcima.

Ipak, osim dnevne nege i SPF-a, za najvidljivije rezultate ćete morati posetiti svog kozmetologa.

Moramo da napomenemo da je  problem melazme izuzetno kompleksan i njemu se pristupa individualno, pa se samim tim i predlog profesionalnih tretmana, kao i nege kod kuće razlikuje od osobe do osobe.

U SensiSkin centru preporučujemo serije tretmana:

MESOJET: posebna tehnologija ovih tretmana poboljšava opšte stanje kože, a između ostalog, utiče i na ublažavanje hiperpigmentacija. Zahvaljujući MESOJET aparatu i kombinaciji kiseonika sa vodom ili specijalnim preparatima, ovo je jedan od najnežnijih načina za uklanjanje površinskog sloja kože i dubunsku regeneraciju ćelija.

Mela White Green Peel: organski biljni piling pokazao je odlične rezultate zahvaljujući efikasnoj kombinaciji biljnih sastojaka, čija koncentracija se prilagođava individualnom problemu, kao i tipu i stanju kože. Tretman započinje pilingom, a nastavlja aparaturnim ubacivanjem seruma koji ima za cilj izbeljivanje hiperpigmentacija. Nakon tretmana koriste se negujuće maske i kreme, koje su takođe namenje izbeljivanju fleka. Jedinstvenost Green Peel-a je u potpuno prirodnom, odnosno organskom sastavu bez prisustva hemijskih komponenti.

Hemijski piling: jedan od najpopularnijih tretmana je svakako hemijski piling koji daje veoma efikasne rezultate, zahvaljujući kombinaciji različitih kiselina, tako da sa ovim izborom nećete pogrešiti. Ipak, u SensiSkin centru koristimo sastojke novije generacije koji su manje invazivni za kožu i čiji izbor pravimo na osnovu određenog problema zbog kog se tretman primenjuje.

Nanopore: uz savremenu microneedling terapiju, ovaj tretman dokazano deluje protiv fleka na licu. Mezoterapijskom metodom se apliciraju mezokokteli na bazi vitamina, minerala, faktora rasta i drugih sastojaka, koji doprinose stvaranju novih ćelija kože i izbeljivanju, što je naročito važno kod neutralisanja fleka na licu.

PRX kraljeski piling: biorevitalizujući piling u kombinaciji sa TCA (trihlorsirćetne kiseline) i vodonik peroksida dopire do dermalnog sloja kože (odnosno, dublje ispod površine), čime do njega dopiru aktivni sastojci koji pospešuju produkciju novih ćelija, a sa površine uklanjaju sve odumrle ćelije. Velika prednost PRX-a je u tome što može da se radi tokom cele godine, a najčešće ga primenjujemo uz druge forme pilinga jer pojačava njihovo dejstvo.