nega kože u menopauzi

Menopauza i pravilna nega kože

Kada se govori o menopauzi, malo ko se dotiče problema sa kožom, a promene koje se na njoj događaju su i te kako uočljive i zapravo predstavljaju jedan od prvih simptoma menopauze. Žene se u ovom periodu ne suočavaju samo sa prestankom menstrualnog ciklusa – one intenzivno prolaze kroz razne psihofizičke „tektonske potrese”, a statistika kaže da žene u našoj zemlji ulaze u menopauzu ranije nego što je to uobičajeno, i to, u nekim slučajevima, pre 40. godine.

Krivac za sve to je estrogen – hormon koji reguliše reproduktivni ciklus kod žena, ali i druge procese, kao što je proizvodnja kolagena, koji održava kožu zategnutom. Estrogen s godinama opada, a koža, kao najizloženiji i najveći ljudski organ, često šalje znakove da se nešto dešava unutar organizma i reaguje na ovu vrstu promena. Zato ne čudi što menopauzu nazivaju drugim pubertetom, doduše, sa drugačijim posledicama.

Kako menopauza utiče na kvalitet kože?

Koža lica i čitavog tela počinje da se opušta, gubi tonus, postaje neelastična, a tu su i glavni ženski neprijatelji – bore. Pripadnice lepšeg pola imaju utisak da se koža pogoršava iz dana u dan. Dobra vest je da, ako krenete na vreme sa pravilnom negom i adekvatnim tretmanima, svojoj koži možete produžiti mladalački izgled.  

Hormoni su uobičajeno faktori čiji se disbalans lako uočava na koži. Tokom menopauze dolazi do hipoestrogenizma (smanjene proizvodnje estrogena) što dovodi i do spoljašnjeg starenja. Oko 30 procenata kolagena se gubi u prvih 5 godina nakon menopauze – sinteza je praktično onemogućena, ćelije ga više ne proizvode u dovoljnim količinama, sekrecija sebuma je takođe umanjena jer su lojne žlezde usporene, prirodna barijera kože se gubi, a sve to dovodi do:

Stanjivanja kože

Opuštanja kože

Gubitka vlažnosti kože (dehidratacija)

Preosetljivosti kože (iritacija: svrab, perutanje, peckanje)

Hiperpigmentacije i staračkih pega

Pojave akni usled hormonskih oscilacija

Prvi korak – pravilna nega

Kao i uvek, pravilna nega kože počinje čićenjem. Kako je koža u menopauzi sklona isušivanjima i iritacijama koje je prate, proizvodi za čićenje lica treba da hidriraju kožu i da ne budu suviše invazivni po svom sastavu, s obzirom na to da ih treba koristiti svaki dan.

Drugi važan korak koji bi trebalo usvojiti i mnogo pre menopauze, jeste korišćenje SPF proizvoda koji će zaštiti vašu kožu od štetnog sunčevog zračenja, a koje predstavlja jedan od najagresivnijih uzroka starenja kože. Mnoge žene se u periodu menopauze i kasnije (tokom postmenopauze) suočavaju s pojavom fleka na licu, koje su rezultat preteranog lučenja melanina. Melanin je pigment koji zapravo štiti našu kožu i omugaćava joj preplanulost, međutim, usled dugogodišnjeg prekomernog izlaganja suncu i hormonalnog disbalansa, događa se da se melanin nekontrolisano luči i otuda fleke na obrazima, čelu, nosu, jagodicama i dekolteu. Na putu do posla ili na plaži – vaša koža je izložena štetnom zračenju i treba je što pre zaštititi.

Nakon toga, dolaze na red kreme i drugi proizvodi (pilinzi, serumi, maske) obogaćeni aktivnim supstancama čiji je zadatak da nahrane ćelije zdrave kože. Ovi proizvodi treba da hidriraju vašu kožu, ali i da podstaknu određene procese unutar njenih slojeva, odnosno da pokrenu ćelije da stvaraju kolagen i formiraju jače vezivno tkivo.

Korisni sastojci kozmetičkih preparata

Vitamin C: Poznata su nam njegova dejstva na naš imuni sistem, a poslednjih godina je postao naročito popularan u kozmetičkoj industriji. Njegova antiejdž dejstva čine ga jednim od najvećih saveznika u borbi protiv znakova starenja. Ovo je najjači antioksidans koji podstiče proizvodnju kolagena, tako da posredno utiče na zatezanje kože i bolju otpornost na spoljašnje uticaje. Naprosto, pod dejstvom vitamina C, ćelije kože počinju da se umnožavaju i obnavljaju. Takođe, zbog ovih svojstava vitamin C se preporučuje i kao prevencija za nastanak dubokih bora.

Hijaluron: Prva asocijacija na hijaluron verovatno je uvećanje usana, ali ovaj prirodni sastojak svakog organizma zapravo ima mnogo značajniju ulogu. Hijaluron je polisaharid – odnosno šećer, koji čini vezivno tkivo zajedno sa elastinom i kolagenom, a glavni zadatak mu je da vezuje vodu, čime obezbeđuje čvrstinu i glatkoću kože. Ipak, već nakon 30. godine nivo hijalurona opada i zato je važno koži obezbediti dovoljne količine hijaluronske kiseline kako kroz proizvode, tako i kroz tretmane o kojima će biti reči u nastavku.

Retinol: Ako ste se interesovali za antiejdž kozmetiku, sigurno ste čuli za retinol, koji ima blagotvorno dejstvo na bore. Radi se o derivatu vitamina A, koji dokazano ima kliničko dejstvo kada su u pitanju bore, hiperpigmentacije i druge fleke, akne i aktivno deluje na obnavljanje ćelija kože. Retinol deluje kao eksfolijant, što znači da efikasno uklanja mrtve ćelije kože i na taj način deluje na njeno obnavljanje. Uloga retinola je značajna u izgradnji strukture kože jer budi umorne ćelije kako bi ponovo proizvodile kolagen.

Kolagen: Iako smo već spomenuli njegovu ulogu, važno je naglasiti da se kolagen može unositi i putem ishrane i kozmetičkih tretmana i proizvoda. Kao najobimniji protein u našem telu,  koji se nalazi i u dermisu, i u tetivama, kostima, hrskavici, ligamentima, mišićima, predstavlja zaštitni sloj svih ovih delova tela i poput lepka ih drži na okupu. Kolagen možete konzumirati i u vidu suplementacije.

Siguran rezultat – kozmetički tretmani

Najrelevantnije savete u vezi sa zrelom kožom u menopauzi dobićete od profesionalaca, koji će, zahvaljujući individualnom pristupu vašem tipu kože i stanju organizma, znati da procene koja je vrsta nege potrebna vašem licu i koži drugih delova tela. Profesionalni kozmetički tretmani daju zagarantovani rezultat, a efekti mnogih od njih su vidljivi već nakon prvog tretmana.

Antiejdž tretmani su naročito pogodni za žene u menopauzi, pa čak i u periodu perimenopauze (period pre samog početka menopauze), stoga je preporučljivo da se na vreme informišete o ovakvom tipu nege.

Donosimo neke od popularnih antiejdž tretmana dostupnih u našem kozmetološkom centru, kojima se klijentkinje uvek rado vraćaju:

Radiotalasni lifting: uz pomoć aparata najnovije generacije, sa sondama od keramike koje se koriste u raketnoj tehnologiji, postiže se neverovatan efekat zatezanja lica na potpuno bezbolan način. Radiotalasni lifting se sa pravom naziva nehirurškim liftingom lica. Na principu radiotalasa, zagreva se srednji sloj kože u kojem se nalaze kolagen, elastin i elastična vlakna, a zadatak radiotalasa je da ubrzaju obnavljanje ovih vlakana, proizvodnju kolagena, te „ispeglaju” bore, čak i one dublje. Rezultat je uklanjanje bora (na  vratu, dekolteu, oko usta i na čelu), kesica ispod očiju, blago podizanje kapaka, a kako se na ovaj način pokreće i mikrocirkulacija, dolazi i do izbacivanja toksina iz kože.

Power Neck: vrat je posebno problematična regija za pripadnice lepšeg pola u zrelom dobu i zato mu treba posvetiti posebnu pažnju. Ovaj tretman se može primenjivati zasebno ili u kombinaciji sa tretmanom lica, a radi se na regeneraciji i stimulisanju kolagena i elastičnih vlakana na ovom delu tela.

Pure Lift Pro+: jedna od novih tehnologija u našoj ponudi, radi na mišićnoj stimulaciji i predstavlja potpuno neinvazivan metod za podizanje tonusa lica. Poznat je pod nazivom face gym jer deluje diretkno na mišić, a pritom u kožu dospevaju aktivne supstance i serumi koji prodiru u dublje slojeve kože.

Nega tela

S obzirom na promenu tonusa čitavog tela, žene u menopauzi (i periomenopauzi) se susreću i sa problematičnim regijama kao što su ruke, noge, stomak, butine, zadnjica. Mnoge pripadnice lepšeg pola suočavaju se sa naglim taloženjem masnih naslaga, koje se najviše očituju na pomenutim delovima tela. A, nekada se čini da ni zdrava ishrana, ni fizička aktivnost ne pomažu dovoljno. Razlog je u usporenom i izmenjenom metabolizmu i opštim funckijama organizma, pa je za vidljive rezultate potrebno više vremena i truda. S tim u vezi, u pomoć dolaze kozmetički tretmani koji mogu ubrzati ove procese i podstaći sagorevanje masti.

U našem centru sada je dostupna nova MESOJET tehnologija, koja se primenjuje u različitim tretmanima kako za lice, tako i za čitavo telo. Tajna je u korišćenju monopolarnih radiotalasa napredne tehnologije, koji deluju na potpuno bezbolan i bezbedan način. Naša aparatura vam može efikasno pomoći kod problema sa lokalizovanim nakupljanjem masnoća, opadanjem tonusa kože na pojedinim delovima tela, celulita, strija i ožiljaka i doprineti opštem poboljšanju pri oblikovanju tela.

Foto: Freepik