Kako obuzdati akne?

Obuzdati se i ne dirati akne. Kako?

Akne predstavljaju zapaljensko oboljenje kože i lojnih žlezda.
Uglavnom se prvi put pojavljuju tokom puberteta, a mogu se javiti i u ostalim životnim dobima.

Uzroci nastanka akni mogu biti različiti ali je svakako neophodno pronaći pravi kako bi se isti otklonio.

Javljaju se u više različitih oblika pa samim tim je i težina oboljenja različita. Kod svih oblika akni dolazi do pojačanog rada lojnih žlezda i lučenja sebuma ( sadržaj u kanalu lojne žlezde), što kasnije dovodi do upalnog procesa. Takodje, dolazi do nagomilavanja normalno prisutnih pozitivnih bakterije koje se javljaju na koži, gde one u jednom trenutku postaju negativne, a bakterijska flora na površini kože poremećena. Ukoliko se upalne akne zvane ’’ bubuljice’’ diraju dolazi do širenja i raznošenja infekcije, nastanka fleke i ožiljka,…

Ono što je najznačajnije, kod bilo kog oblika, jeste to da je naophodno da je koža tokom dana ČISTA!!! Kako iznutra tako i spolja.

Bilo da su akne vaša dijagnoza ili samo imate povremeno problem da vam se pojavi po neka bubuljica, problem je u suštini isti, svi težimo da se odupremo potrebi diranja iste. Apsolutno je razumljivo da je ovo veoma teško, te se postavlja pitanje: KAKO?

Ukoliko aknu diramo, treba da krenemo od toga da je tu koža u upalnom procesu i da je baš tu veliki broj nagomilanih bakterija. Kako je vidimo iznad površine kože kao upalni oblik, tako isto razara tkivo ispod površine kože, a samim tim može doći do nastanka ožiljka. Kada promenu diramo, mi pritiskom koji vršimo na nju, dovodimo do toga da se infektivni sadržaj raznosi po okolnom tkivu. Time stvaramo potencijalnu opasnost da budu zahvaćeni i okolni kanali lojnih žlezda, što kasnije rezultira stvaranjem ožiljaka (zbog nagnječenja tkiva) i fleka.

Šta raditi u ovom slučaju i kako ne dirati lice?

Da predjemo na konkretna rešenja i šta je to što će nam pomoći da se odupremo ovom porivu, koji je potpuno razumljiv. Savetuje se nanošenje odredjenih preparata samo direktno na aknu, uz nastavak redovne nege lica.

Preparati koji se koriste u ovom slučaju su preparati koji duboko dezinfikuju i isušuju. Zato je JAKO važno pravilno ih primenjivati po savetu proizvodjača.

Kako su medicinska nega kože i rešavanje problema akni u našem centru veoma čest slučaj i to vrlo uspešno radimo, naša linija medicinske nege za problematičnu kožu Sensi Skin cosmetics ima ovakav preprata.

SOS GEL spada u must have proizvode za torbicu svake žene i tinejdzera.

Ovaj gel u sebi sadrži aktivne supstance koji se svrstavaju u prirodne antibiotike, jer nam je cilj da smanjimo broj nagomilanih bakterija i umirimo sam proces. Pored toga sadrže i supstance koje blago isušuju. Zato je važno voditi računa da se nanose samo lokalno na aknu nikako na okolnu kožu. Nanose se 1 ili 2 x u toku dana, uveče najbolje i ostaviti preko noći. Ukoliko je jako za kožu može i samo par sati da deluje i nakon toga skinuti.

Ukoliko ste ipak pali u zamku i dirali aknu, ono što je najvažnije jeste da pravilno dezinfikujete mesto, nekim dezinficijensom za kožu i sluzokože. Nakon što se sasuši naneti SOS gel i ostaviti da deluje i smiri. Već nakon prvog nanošenja gela primetićete umirenje a potrebno je naneti ga nekoliko puta i čim se sve smiri, prekinuti sa korišćenjem.

Sos gel

Ovo je jedna od metoda koja će brzo rešiti ovaj problem, ali potrebno je naglasiti da ukoliko se dešava često, posavetujte se sa svojim estetičarem zbog čega se dešava učestalo.

SOS gel može da se koristi kao dopuna redovne nege kod aknozne kože i može da se koristi kod svih tipova kože.

Kod nas u našem Sensi Skin kozmetološkom centru uvek možete zakazati besplatne konsultacije ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice vezano za negu kože.