Osnovni koraci svakodnevne “ beauty” rutine

Jedna od nedoumica sa kojima se često srećemo u radu, jeste nepoznavanje osnovnih koraka u kućnoj nezi. Ovako nešto potpuno je razumljivo obzirom na tržište koje je preplavljeno različitim kozmetičkim preparatima za negu kože, kao i veliki broj beauty influensera koji daju razne savete na društvenim mrežama. Sve ovo vas zbunjuje i pravi konfuziju u vašoj glavi, a i ne može se reći da vidite rezultat pri primeni.

Odlučili ste da se svojoj koži posvetite maksimalno, želite da je negujete i da o njoj brinete na pravi način. Bravo, ovo je prvi korak!

Pre svega, pre nego što se uopšte upustite u ovu avanturu,  morate da znate svoj tip kože kao i njeno trenutno stanje. U tome vam MORA pomoći stručnjak! Ovo je jako važno i od presudnog je značaja za pravilan izbor preparata za negu! To što vaša drugarica koristi neki kozmetički preparat i zaista smatra da morate da ga probate, ne znači da će vašoj koži da prija. Ne postoje dve iste kože niti postoji univerzalna nega, ako želimo pravi rezultat. Ovaj pristup mora biti individualan i personalizovan ali postoje neki osnovni koraci kojih se moramo pridržavati.

JUTARNJA NEGA

Korak 1

Umivanje adekvatnim čistačem

Ovo je prvi, osnovni i nezaobilazni korak nege. Bez temeljnog čišćenja, ni jedna krema niti preparat nanet na kožu, neće moći da ispolji svoje maksimalno dejstvo. Umivanje adekvatnom umivalicom, kako bismo otklonili sve toksine i izlučene produkte iz organizma, tokom noći, preko kože. Takodje, moramo ukloniti i ostatke preparata koji smo naneli pre spavanja.

Preparat za čišćenje mora dobro da očisti kožu. Nakon umivanja, ne bi trebalo imati osećaj zatezanja i suvoće, a nikako crvenilo i perutanje. Mora biti prilagodjen tipu i stanju kože i najčešće su mleka namenjena suvoj koži, pene mešovitoj i normalnoj, gelovi masnoj koži.

Korak 2:

Tonik 

Tonik se često preskače što je svakako pogrešno. Losioni i tonici imaju različite namene, te takodje, neophodna je konsultacija sa stručnjakom. Tonik vraća pH vrednost kože, koju smo narušili umivanjem. Hidrira i umiruje i pomaže kremi ili serumu da prodre u dublje slojeve kože. Losioni su malo aktivniji preparati i obično sadrže blage kiseline ili pilingujuće aktivne supstance, zavisno od toga šta želimo postići korišćenjem.

Korak 3:

Krema

Krema koju nanosimo tokom dana treba da bude lagane teksture, hidrirajuća i sa dosta antioksidanasa, kako bi našu kožu štitila od spoljašnjih uticaja. Takodje, MORA da ima SPF  zaštitu!!

 SPF kreme koristimo tokom CELE GODINE, bez obzira na godišnje doba. Danas na trzištu imamo negujuće kreme ( hidratantne, anti- age, anti- pollution, antioxidantne,..) koje ujedno sadrže i adekvatnu SPF zaštitu ( UVA, UVB i IR ), te nije neophodno posebno nanošenje spf zaštite, dovoljno je naneti samo ovu kremu, a u tom slučaju nega je skraćena. 

Make Up

VEČERNJA NEGA

Na kraju dana potrebno da za svoju kožu odvojite malo više vremena i posvetite se detaljnijoj nezi.

Korak 1:

Čišćenje

Ovaj korak je od velike važnosti na kraju dana. Tada uklanjamo sa kože sve namerno ( make up) i nennamerno ( zagadjenja iz spoljašnje sredine i izlučene materije putem kože) nanete nečistoće sa kože. Zato ovaj korak, na kraju dana, sprovodimo u dve faze:

  1. Uklanjanje šminke dvofaznim čistačem 

Ovakvi čistači se sastoje iz uljane i vodene faze i baš zato su od velike važnosti, jer neke od nečistoća rastvorljive su u ulju a neke u vodi, a nama je cilj da uklonimo sve nečistoće sa lica.

  1. Preparat za umivanje po tipu i stanju kože

U ovom slučaju to je isti preparat koji koristimu u jutarnjoj rutini i namenjen vašem tipu i stanju kože. Detaljno će očistiti kožu i pripremiti je za naredne korake.

Korak 2:

Tonik 

Ponavlja se korak 2 iz jutarnje rutine.

Korak 3:

Antirid za očnu zonu

Često se ovaj preparat preskače, jer se smatra da poseban preparat baš za ovu regiju lica nije neophodan, te da je dovoljno nanostiti kremu koja se nanosi na lice. Ova regija lica je izuzetno specifična po svojim anatomskim i fiziološkim karakteristikama i veoma se razlikuje od kože na drugim delovima lica. Predeo očne regije, skoro da nema masnog tkiva ispod kože, lojnih žlezda ima u izuzetno malom procentu a i one slabije luče. Izuzetno je tanka i osetljiva. Trpi veliko opterećnje kada govorimo o mišićima, te je poznato da su mimične bore izuzeto vidljive baš u ovoj regiji.

Zbog svega navedenog, jasno je zašto je baš za ovu regiju neophophodno da imamo poseban preparat.

Nanosi se blagim pokretima tapkanja oko oka i blago ispod obrva. Poželjno je povremeno odraditi blagu masažu ukoliko imate problem nadutosti ili tamnih kolutova. Preparati sa specifičnim sastavom pomoćiće u rešavanju odredjenog problema koji imate, kada je u pitanju ova regija.

Korak 4:

Aktivna krema

Kako je noć period obnavljanja kože i duboke regeneracije, moramo znati da sve aktivne preparate nanosimo u večernjoj rutini, za razliku od dana kada se baziramo na zaštiti i antioksidansima. Ukoliko je to anti-age, krema za hiperpigmentacije, barijerni krem, seboregulativna krema za smanjenje hiperfunkcije lojnih žlezda kod masne kože,… 

Kremu obavezno birajte u konsultaciji sa stručnjakom, kako rezultat ne bi izostao.

tipovi i stanja kože

Gore napomenuti koraci su OSNOVNI koraci nege kože! Ovde govorimo o jednoj bazičnoj nezi koju treba sprovoditi svakodnevno. Ukoliko niste do sada ništa koristili u svojoj beauty rutini, krenite na ovaj način, tek nakon nekog vremena možete preći na sledeće, dodatne, korake.

Naredni tekst pratiće unapredjenu negu, za sve vas koji želite svojoj koži da se posvetite detaljnije.

U našem centru nudimo besplatne konsultacije o savetima za profesionalnu i kućnu negu vaše kože. Detaljnim pregledom i analizom utvrdićemo tip i stanje, te na osnovu toga dobijate preporuku za pravilnu negu.

Konsultacije se zakazuju na broj telefona 065/ 333- 8- 338

Sensi Skin kozmetološki centar