Perutanje kože – najčešći uzroci i rešenja

Perutanje kože je pojava s kojom se možemo susresti tokom svih godišnjih doba, ali je izrazito učestala tokom prelaznih perioda i hladnijeg vremena koje nam sledi. Iako je ubijačeno mišljenje da najčešće pogađa osetljivu kožu, odnosno osobe sa suvim tipom kože, perutanje, a naročito u predelu lica, vrlo često može biti odlika i masne kože. Takođe, perutanje je često izazvano i oboljenjima kao što su psorijaza i seboroični dermatitis i u tom slučaju zahteva intenzivniju i dugotrajnu negu, u kojoj zajedno učestvuju i dermatolog i kozmetolog. U svakom slučaju, perutanje kože se odlikuje i pratećim simptomima kao što su svrab i crvenilo, a svi simptomi mogu biti izuzetno uporni. Iako nije reč o hroničnoj pojavi (ako izuzmemo perutanje uzrokovano psorijazom i seboroičinom dermatitisom koji spadaju u hronična oboljenja), savetujemo da odreagujete već pri prvim znakovima perutanja, jer se vremenom ljušćenje kože, ali i prateći problemi, mogu pogoršati.

Najčešći uzroci perutanja

Najpre, velike temperaturne promene utiču na kožu i njenu zaštitnu barijeru, tako da ste sigurno primetili perutanje kože tokom ili nakon letovanja (zbog štetnog uticaja sunca), a onda i tokom jeseni i zime, kada registrujete ovu pojavu na licu i rukama, kao najizloženijim delovima tela na koje utču niske temperature, vetar, smena toplog vazduha u prostorijama i spoljašnje hladnoće. U ovim slučajevima dolazi do gubitka lipida na površini kože koji čuvaju njenu vlažnost, što se dalje manifestuje suvoćom kože i perutanjem.

Drugi razlog koji može dovesti do perutanja je nedostatak određenih vitamina u organizmu, kao što su vitamini E, D i B, koji ujedno dovode i do pada opšteg imuniteta, što se odražava na koži.

Određena vrsta gljivica koja ulazi u sastav kože takođe može izazvati njeno perutanje ako dođe do uvećanog razmnožavanja, a naročito u regijama glave i lica. Prekomeran razvoj ovih gljivica (malesezija furfur) javlja se usled pada imuniteta, kada dopiru do mrtvih ćelija kože i počinju da se šire.

Dehidratacija kao trenutno stanje kože koje ukazuje na nedostatak tečnosti i opštu dehidriranost organizma je još jedan od čestih uzroka perutanja kože, kada u pokušaju kože da zadrži vlažnost, dolazi do pucanja po površini, odnosno do ljušćenja epidermisa.

U ostale uzroke spadaju loša ishrana i pušenje, određeni medikamenti koji izazivaju promene na koži, hormonski disbalans, neadekvatna nega kože kod kuće i slično.

Kada je reč o kožnim oboljenjima koji su uzrokovani nešto drugačijim i složenijim faktorima, a koji izazivaju perutanje kože, ističu se seboroični dermatitis i psorijaza. Seboroični dermatitis je ekcemsko oboljenje koje zahvata regije u kojima u većoj meri dolazi do lučenja sebuma, na primer, često se javlja na glavi u kosmatom delu, a jedan od glavnih simptoma je perutanje kože, praćeno crvenilom i svrabom. Kako se radi o hroničnom oboljenju, njegovo lečenje zahteva neretko i upotrebu antimikotika i protivupalnih lekova, krema i masti. Terapija se mora ponavljati sa ponovnom pojavom simptoma. Psorijaza je takođe hronično kožno oboljenje praćeno izrazitim ljušćenjem kože, jakim svrabom i crvenilom u zahvaćenim predelima, a karakteristična je po jasno ograničenim regijama u kojima se nagomilava ljuspasta koža. Radi se o upalnom oboljenju koje izaziva niz faktora, lečenje je slično prethodno navedenom i skoro bez izuzetka sporo, tako da zahteva kontinuiranu strogo propisanu negu.

Gde se najčešće javlja perutanje kože?

Uvek su najugroženiji oni delovi tela koji su najviše izloženi spoljašnjim uticajima, pa je tako lice i ovde najviše pogođena regija, kao i šake. Kada je reč o licu, perutanje se javlja u predelu obrva i očiju, oko nosa i usta, a može zahvatiti i celokupnu regiju glave (odnosno, čak i deo koji pokriva kosa), dok ćete na rukama primetiti iritacije u predelu nadlanica i između prstiju.


Najefikasnija rešenja za kućnu negu

Kućna nega je prvi korak koji verovatno svi biramo u želji da saniramo problem. Pa, iako je najbolje odmah se posavetovati sa estetičarem i dermatologom, adekvatna nega kod kuće je svakako preporučljiva i neophodno ju je sprovoditi redovno ukoliko želite da se brzo rešite perutanja kože.

Perutanje kože je znak oštećene barijerne funkcije, što znači da proizvodi za negu moraju biti namenjeni njenom obnavljanju, nikako na bazi agresivnih sastojaka, a preporučujemo i da izbegavate one sa privlačnim i jakim mirisima, jer to uglavnom podrazumeva i hemijske elemente koji nikako ne pogoduju trenutnom stanju kože. Sastojci koji odgovaraju ovakvom stanju kože su urea, pantenol, cink, jojoba, hamamelis, aloja i drugi, a preporučljivo je da čitavu negu tela u ovom periodu prilagodite ovakvom stanju kože, kako se perutanje ne bi javilo i na drugim mestima. To znači da bi trebalo da se okrenete medicinskoj kozmetici, koja je dermatološki ispitana te prilagođena osetljivoj koži, koži sklonoj crvenilu, pa i onoj kod koje su dijagnostifikovana neka od oboljenja koja izazivaju ljušćenje kože.

Vaša dnevna rutina manje-više ostaje ista, ali proizvode ovoga puta morate birati isključivo prema njihovom sastavu. Savetujemo da u ovom periodu nikako ne radite piling lica i tela kod kuće, bez nadzora stručnog lica, jer može doći do pogoršanja perutanja i pratećih simptoma, odnosno, do još goreg oštećenja barijere kože.

U Sensi Skin centru preporučujemo:

Najpre, u slučaju da primetite neke od simptoma koje smo do sada spomenuli, preporučujemo konsultaciju sa dermatologom, a zatim i kozmetološke tretmane, koji će zajedničkim snagama dati najefikasnije rešenje. Na tržištu sada postoji mnogo proizvoda, a naročito onih sa oznakom prirodno, koji su neprovereni, neefikasni i često pogoršavaju stanje kože, a namenjeni su čak i težim kožnim oboljenjima. Stoga, prvi korak podrazumeva utvrđivanje uzroka, kada se može dati i određena dijagnoza – da li je reč o hroničnom oboljenju ili trenutnom stanju kože izazvanim gubitkom vlage u površinskom sloju.

Mi preporučujemo tretmane koji se, u zavisnosti od individualnih simptoma i tipa i stanja kože, mogu raditi u serijama za potpuni efekat, a u našem asortimanu se nalaze i proizvodi za adekvatnu kućnu negu u slučajevima oštećene barijerne funkcije:

Sensi tretmani: namenjeni osetljivim tipovima kože, naročito barijernim oštećenjima i kuperozno oštećenoj, ovi tretmani jačaju kapilarnu mrežu, smiruju upalne procese i jačaju barijeru kože, što na duže staze dovodi do manje osetljvosti na spoljašnje uticaje. Idealni tretmani za kožu koja snažno reguje na temperaturne promene i slične spoljašnje uticaje.

Mesojet tretman za osetljivu kožu: Prilagođen barijernom i imunološkom jačanju kože i kapilarne mreže. Zahvaljujući inovativnoj MESOJET tehnologiji, ovaj tretman pokazuje izvanredne rezultate za opšte zdravlje kože, a ujedno rešava probleme finih linija i bora, popravlja tonus kože, nejednaku pigmentaciju, oštećenja od sunca i pomaže pri problemu sa aknama.

Intense Hydra tretman: Namenjen osetljivoj koži, za duboku i površinsku regeneraciju, Intense tretman jača kožnu barijeru. Ukoliko primećujete dehidriranost lica, uprkos svim naporima i preparatima, ovo je idealan tretman za vas. Radi se na tri frekvencije, kojima se prodire do sva tri sloja kože, što rezultira regeneracijom i poboljšanjem cirkulacije, dok koža postaje hidrirana, od najdubljih slojeva do onog površinskog, koji je najviše dehidriran.

Hemijski piling: Čuveni tretman i jedan od najefikasnijih pilinga, u Sensi Skin centru se prilagođava individualnom problemu i sprovodi se u strogo kontrolisanim uslovima. Naime, prilagođavanjem sastava samog pilinga, izbegava se rizik od nepovoljnog uticaja na kožu koja je zahvaćena perutanjem, a koktel supstanci kojima se tretira lice bira se prema određenom problemu kože i tako garantuje efikasnost.

Oxy Beauty tretman: jedan od najatraktivnijih tretmana u našoj ponudi, poznat je u svetu slavnih ličnosti koje moraju da zablistaju neposredno pred važne događaje. Tajna je, osim u blistavom estetskom efektu koji se odmah primećuje, u ubacivanju aktivnih supstanci putem čistog kiseonika, a sve se prilagođava individualnom tipu i stanju kože. Rezultat je nahranjena koža i podstaknut rad ćelija na površini i u dubljim slojevima, uz ubrzane metaboličke procese u koži.

Sensi Skin Soft gel za umivanje: namenjen čak i hiperosetljivoj koži, naš gel za umivanje sadrži umirujuće sastojke i dubinski regeneriše kožu, bez rizika od pojave dodatnih iritacija. Pogodan je za svakodnevno korišćenje i čišćenje kože pre nanošenja drugih proizvoda. Nakon nekog vremena, obnavlja oštećenu barijeru, koža je hidrirana, dok su upalni procesi i crvenilo umireni.

Foto: Freepik, Sensi Skin