Pravilna dnevna rutina za negu kože lica

Rutina pri svakodnevnoj nezi kože lica je izuzetno važna, a toga se setimo uglavnom tek kada se na koži pojave neki alaramantni simptomi. Pored ubrzanog životnog tempa, mnogi aspekti brige o sopstvenoj nezi i zdravlju padaju u vodu, ali kada je reč o nezi lica – zaista vam ne treba mnogo truda ni vremena, a vaša koža će vam biti zahvalna. To podrazumeva da, ujutru i uveče, u nekoliko koraka obezbedite svom licu ono što mu u tom momentu treba, a rezultati su dugoročni i mogu da vas zaštite od raznih iritirajućih pojava kao što su mitiseri, akne, masna/suva koža i slično. Kada uzmemo u obzir i svakodnevnu šminku, koliko god ona bila lagana, koža lica je konstantno izložena stresu i treba joj adekvatna zaštita.

Zašto je važno?

Zdrava i nahranjena koža je ključ njene estetike. Uzmimo u obzir da nam se svima barem jednom desilo da prespavamo sa šminkom – za lice nema veće kazne od toga da preko noći ostane začepljena i bez mogućnosti da diše. Isto važi i za svakodnevne situacije, kada koža nije tretirana na adekvatan način, pa se nega svede na uklanjanje šminke. Da bi pravilno funkcionisale, i ćelije kože, kao i sve druge, moraju biti adekvatno nahranjene. I one imaju svoj ritam, koji se razlikuje u zavisnosti od doba dana, stoga i proizvodi koje treba koristiti za jutarnju i večernju negu moraju biti različiti. Kako je koža lica najviše izložena spoljašnjim uticajima i, u poređenju s drugim regijama, mnogo tanja i osetljivija, morate joj se ozbiljnije posvetiti. Spoljašnji, ali i oni unutrašnji faktori koji nas remete, vrlo lako se čitaju na licu – od umora do poremećaja u organizmu. Da biste neke od ovih problema predupredili, potrebno je imati pravilnu dnevnu rutinu i u optimalnim vremenskim razmacima posećivati kozmetičara.

Koji su koraci pravilne dnevne rutine?

Pravilna dnevna rutina kreće od čišćenja – i to je osnovna stvar kada je u pitanju nega lica. Prosto, džabe i najskuplji proizvodi ako koža nije adekvatno očišćena. Tek nakon temeljnog čišćenja ima smisla nanositi serume, kreme i maske.

Čišćenje lica:  ovo je prvi korak i ujutru i uveče, odnosno radi se o pripremi kože za proizvode koji će uslediti. Za uklanjanje šminke možete koristiti micelarnu vodu, a za čišćenje lica gelove za umivanje, mleka, emulzije, a onda i tonik koji balansira pH nivo kože, uklanja ostatke preparata za čišćenje, hidrira, umiruje i priprema lice za upijanje seruma, krema ili maski. Idealno bi bilo da sve ove proizvode kombinujete – pa nakon skidanja šminke micelarnom vodom i čišćenja lica (adekvatnim preparatom prema tipu i stanju kože lica) nanesete tonik, te nastavite sa drugim proizvodima, a ujutru nakon umivanja gelom, takođe nanesete tonik koji će biti odlična priprema za ostale proizvode koji slede. Birajte onaj tonik koji ne sadrži alkohol.

Nanošenje seruma: serumi su postali izuzetno popularni poslednjih godina, a tajna je u njihovom sastavu koji je koncentrovaniji od drugih, tako da zahtevaju i određenu pažnju u primeni i kombinovanju sa drugim proizvodima. S obzirom na koncentraciju sastojaka, ovaj proizvod koji je lagane, vodenaste strukture, deluje na vašu kožu mnogo jače nego krema, ali ne može biti zamena za kremu ili masku. Sada je na tržištu dostupno mnogo brendova koji imaju i svoju liniju seruma, tako da je na vama da se, prema tipu kože i usled eventualnih problema, odlučite za onaj pravi. U večernjoj rutini preporučuje se onaj sa retinolom (kako ne bi došlo do reakcije sa sunčevom svetlošću), hijaluronom (pogodan i za dnevnu negu), kao i onaj sa vitaminom C, koji izuzetan antioksidans, što čini da vaša koža postaje otpornija. Zbog jačine, neki od ovih seruma (poput onog sa vitaminom C i retinolom) mogu vas osloboditi sitnih nepravilnosti na koži, kao što su fleke (od sunca, akni i slično), sitne bore i druge.

Krema: kreme za lice su večita misterija, pošto su preplavile tržište i teško je odlučiti se za pravu. Zato je važno da najpre odredite svoj tip kože, a poželjno bi bilo da to bude uz konsultaciju sa stručnim licem – dermatologom ili kozmetičarem, koji će vas uputiti na pravi proizvod, odnosno na korisne sastojke u njima. Uglavnom se noću koriste teže, masnije kreme – što ne mora biti pravilo, s obzirom na to da su proizvodi znatno uznapredovali i u tehnološkom smislu. Poenta je u aktivnim sastojcima koji će pomoći koži da, u zavisnosti od doba dana, obavlja svoje unutrašnje procese. Dnevna krema koju nanosite ujutru ima zadatak da čuva vlažnost kože, poveća njenu elastičnost, omogući porama da dišu – zato je lagane teksture. Bilo bi dobro da dnevna krema sadrži SPF zaštitu bez obzira na to koje je godišnje doba u pitanju. Noćna krema je tu da regeneriše kožu lica. Određeni hormoni rade svoj posao najaktivnije tokom noći, intenzivnije nego danju, a neki od njih obnavljaju ćelije, pa tako krema treba da umiri kožu, omogući joj vlažnost, pospeši cirkulaciju, a samim tim i ubrza sintezu kolagenskih i elastičnih vlakana.

Maska za lice: ovaj tip proizvoda nije poželjno koristiti svaki dan, dovoljno je staviti hranljivu masku jednom ili dva puta nedeljno. Zadatak maske za lice je da obezbedi dodatnu negu, a za koju ćete se odlučiti zavisi, opet, od tipa kože. Maska je po pravilu mnogo gušće teksture nego krema i koristi se u doba dana kada imate vremena da je ostavite da deluje, a potom i temeljno isperete. Na tržištu je takođe dostupan veliki broj ovih proizvoda, tako da je izbor na vama.

Piling za lice: piling je još jedan korak koji ne treba primenjivati svakoga dana, ali ukoliko ne koristite profesionalne usluge za tretmane lica, dozvoljeno je koristiti ga u pravilnoj rutini kod kuće jednom do dva puta nedeljno. Piling, zahvaljujući svojoj teksturi, grublje čisti kožu, odnosno uklanja mrtve ćelije sa njene površine i pospešuje cirkuklaciju. I ovde je važno voditi računa o tipu kože, pa ako imate akne i bubuljice, potreban je naročit oprez i izbegavanje mehaničkih pilinga kako lice ne bi „buknulo” i kako ne bi došlo do širenja infekcije. Zato je uvek poželjno posavetovati se najpre sa kozmetičarem.

Kozmetički tretmani

Čak i ako nemate problematičnu kožu – pokušajte da priuštite sebi redovan odlazak kod kozmetičara jer tretman iz ruku profesionalaca ne može da zameni rutina kod kuće. Iako je važno svakodnevno voditi računa o koži, kozmetičar barata tehnologijom i preparatima koji će vam pružiti najadekvatniju negu, a uz individualan pristup dobićete i najefikasniji rezultat. Donosimo neke od najpopularnijih tretmana, koje možete isprobati u našem salonu:

Higijenski tretman: dubinsko čišćenje kože u nekoliko koraka – sa rezultatima koji su vidljivi već nakon prvog tretmana. Ovaj tretman spada u osnovne tretmane i preporučljiv je svim tipovima kože. Tretman se vrši u nekoliko faza, a suština je u mehaničkom čišćenju pora. Krajnji rezultat je koža potpuno oslobođena od svih nečistoća. Procedura teče tako što se sa lica najpre uklanjaju nečistoće, potom se radi piling lica, zatim čišćenje (komedoekspresija) – proces koji često sami pogrešno sprovodimo kod kuće ceđenjem bubuljica i mitisera, sledi dezinfekcija kože i stavljanje adekvatne maske koja umiruje kožu. Kao poslednji korak ovog tretmana nanosi se završna krema. 

Ultrazvučno čišćenje lica: tretman preporučljiv svim tipovima kože, a efikasnost leži u ultrazvučnim vibracijama koje izbacuju nečistoće bez ceđenja. Površinski sloj kože se uklanja, tako da ten već nakon prvog tretmana izgleda svežije. Potpuni efekat ogleda se i u poboljšanoj cirkulaciji, kao i boljem tonusu. Ovaj tretman takođe se koristi i za ispravljanje sitnih nepravilnost kao što su fleke i proširene pore. Jedna od velikih prednosti jeste potpuno bezbolna procedura, bez bilo kakvih iritacija nakon samog tretmana.

Biorevitalizacija hemijskim pilingom: ovo je nešto invazivnija metoda, koja daje fantastične rezultate jer se tokom procedure koristi biorevitalizujući piling novije generacije, a nakon njega se direktno u kožu unosi hranljivi koktel aparaturnom metodom. Jedna od glavnih komponenti koktela koji se nanosi je hijaluron, tako da biorevitalizacija nadoknađuje ovaj važan element naše kože, a čiji su benefiti već svima dobro poznati. U koktel ulaze i druge važne aktivne supstance za dubinsku regeneraciju. Kao i u prethodnom slučaju, i biorevitalizacija je pogodna za uklanjanje nepravilnosti vidljivih na površini kože, a efikasno utiče i na popunjavanje bora, uklanjanje fleka i ujednačenje tena uz momentalan sjaj.  Aminokiseline, koje su takođe deo koktela stimulišu sintezu kolagena, tako da se ovaj tretman često primenjuje i kao antiejdž tretman.

Oxy beaty: trenutno svetski broj jedan, ovaj tretman u nekoliko faza omogućava dotok čistog kiseonika u kožu, regeneriše je i pruža lifting efekat. Tajna je, osim u čistom kiseoniku, u pažljivo odabranim aktivnim sastojcima koji se biraju na osnovu tipa i stanja kože, a koji zajedno dospevaju do njenih dubljih slojeva. Rezultat je vidljiv odmah, zato Oxy beauty preporučujemo pred važne događaje, kada je naročito važno da vam koža zablista. Pogodan je za pušače, osobe koje većinu vremena provode u zatvorenim prostorijama i one koji su izloženi stresu usled manjka sna. Takođe, kao potpuno neinvazivan i bez kontraindikacija, ovo je jedan od retkih tretmana koji je bezbedan i preporučljiv za dojilje i za trudnice.

PRX – kraljevski piling: kombinacija TCA (trihlorsirćetne kiseline) i vodonik peroksida čini ovaj piling izuzetno efikasnim jer deluje duboko u dermisu, te stimuliše nastanak novih ćelija, kao i produkciju kolagenskih i elastičnih vlakana. Piling uklanja izumrle ćelije kože potpuno neinvazivno, tako da je ten ujednačen odmah nakon samog tretmana. Jedna od glavnih prednosti PRX – kraljevskog pilinga je u tome što može da se primenjuje u bilo koje doba godine, bez neželjenih efekata. Nakon tretmana se primenjuju adekvatni preparati koji produžavaju i intenziviraju dejstvo pilinga.

Novina u našem salonu su i MESOJET tretmani, koji su postali svetski poznati zbog savremene JET tehnologije, a koja se primenjuje za različite probleme sa kožom lica. Ova tehnologija bazirana je na kombinaciji hidrodermoabrazije, hemijskog pilinga i infuziji vitamina, peptida, hijalurona i drugih aktivnih supstanci, koje u kožu dospevaju bez upotrebe igala.

Foto: Pexels, Freepik