nega predela oko očiju

Predeo oko očiju – kako negovati ovu osetljvu regiju?

Da li ste znali da naše oči ne miruju ni kada spavamo? Oči su skoro jednako aktivne tokom sna, kao i dok smo budni, što govori dosta o njihovoj senzibilnosti, odnosno osetljivosti na spoljašnje i unutrašnje faktore, a isto se može reći i za kožu koja ih okružuje. U proseku napravimo oko 10.000 treptaja dnevno, dok u predelu očiju postoji čak 22 mišića, pa ne čudi što je koža u ovom predelu tanja, pokretljivija i osetljivija od ostatka lica. Samim tim, kapci i podočnjaci beleže prve znake starenja, a uz to i umor, stres, pa i prve simptome ozbiljnijih bolesti.

Kapci i podočnjaci su  najtanji i najosetljiviji deo našeg lica, a kada je reč o nezi ove regije, čini se da joj posvećujemo nedovoljno pažnje – negujemo je istim preparatima kao i ostatak lica, što je pogrešan korak u dnevnoj rutini. Imperativi nege u poslednje vreme nameću veliki broj proizvoda za koje često ni sami ne znamo čemu zapravo služe, tako da umesto još jednog proizvoda za lice koji je „must have”, predlažemo da priuštite sebi neki od proizvoda za negu kože oko očiju – jer one to zaista i zaslužuju.

Zašto su kapci i podočnjaci toliko osetljivi?

Zaštitna uloga kože je u slučaju regije oko oka znatno izražena. Kapci, trepavice i podočnjaci štite oko od raznih štetnih čestica iz spoljašnje sredine, štite od toplote i hladnoće, sunca, vetra i drugih elemenata koji nas neizbežno prate. Zbog osetljivosti samih očiju, koža je ovde jako tanka, naročito na kapcima, pa samim tim i sklona raznim iritacijama, promenama u teksturi i izgledu, reaguje na zagađenja iz vode i vazduha, alergene, umor, stres  i tako unedogled. Uz to, svaka mimika i emocija koje nam se vide na licu, poput mrštenja, žmirkanja, smeha, ostavljaju traga na ovaj tanušni predeo.

Naduti i spušteni kapci, tamni podočnjaci, preterana dehidratacija ili, naprotiv, oči koje suze prilikom izlaska napolje – sve su to skoro svakodnevne pojave s kojima se susrećemo, a koje saniramo dužim snom i eventualno ponekim oblogom. To nije dovoljno za efekte na duže staze, pored toga što sebi svakako morate priuštiti zdraviji životni tempo. Takođe, prvi znaci starenja, fine linije, a posle i dublje bore, pogađaju među prvima baš ovaj predeo – jer koža oko očiju sadrži mnogo manje elastina i kolagena, bez ijedne masne ćelije u svojoj teksturi.

Uzimajući u obzir sve što je prethodno rečeno o aktivnosti očnih mišića, jasno je da koža oko očiju iziskuje specijalnu negu koju možete praktikovati kod kuće, dok se za pravi antiejdž efekat i rešenja drugih problema morate obratiti profesionalcima.

Šta su prvi koraci u nezi predela oko očiju?

U svakodnevnu rutinu, ujutru i uveče, uvrstite i kremu za predeo oko očiju. Ove kreme su pakovane u manjim ambalažama, što sugeriše da se u malim količinama i nanose, a nikako nije preporučljvo da nanosite veću količinu od one nalik zrnu graška, kako ne biste izazvali kontraefekat. Kremu jednostavno nanosite kružnim pokretima, najpre ispod očiju, a onda i na kapke.

Kreme za ovaj predeo pomoći će vam ukoliko imate problem sa natečenim podočnjacima, koji su rezultat nedostatka sna, gomilanja tečnosti, alergija, sinusnih infekcija, nezdravih životnih navika, ali i godina samih po sebi. Podočnjaci uz to često poprimaju modru ili nekoliko nijansi tamniju boju od tena, što se takođe može preduprediti adekvatnim preparatima. A, tu su naravno i sitne i krupnije bore, kojima naročito pogoduje tanka koža, pa zato i ne čudi što većina preparata za negu oko očiju podrazumeva upravo i antiejdž dejstvo pored ostalih.

Neki od najćeščih sastojaka koji ulaze u sastav krema za predeo oko očiju su hijaluron, kolagen, termalne vode, kofein, vitamini C, A i E, ulja nekih biljaka poput masline, kokosa, badema ili eterična ulja (npr. lavanda, aloja), koji doprinose umirivanju, regeneraciji i podmlađivanju regije oko očiju. Prednost dajemo onim kremama koje, pored aktivnih sastojaka, sadrže i zaštitni faktor.

Ovakvi proizvodi preporučuju se već u dvadesetim godinama, što nam govori i da se ne radi o preterano agresivnim preparatima. Prosto, koža već nakon 25. godine počinje da pokazuje određene znakove starenja, tako da što pre počnete preventivno da delujete, tim bolje.

Prilikom nanošenja preparata, poželjno je da uradite i blagu masažu ovog predela, kako biste podstakli mikrocirkulaciju koja je jako važna za održavanje tonusa kože oko očiju, čime ćete na duže staze sprečiti efekat naduvanih kapaka i podočnjaka, ali i nastanak bora.

Najefikasnija nega?

Kao i uvek, dnevna rutina je od neprocenjive koristi za vašu kožu, ali ne može zameniti profesionalnu negu. Stoga, ako ste primetili neki od prethodno navedenih simptoma, bilo bi dobro da se posavetujete i sa kozmetičarem i/ili dermatologom. U specijalizovanim kozmetološkim centrima možete očekivati efikasne rezultate uz pomoć stručnih lica i tehnika koje su prilagođene upravo regiji oko očiju.

U SENSI SKIN centru preporučujemo:

Tretman očne zone: Jedan od najtraženijih tretmana u našem centru, namenjen isključivo regiji oko očiju, uz primenu specijalnih preparata. Možete ga raditi kao pojedinačan tretman ili u sklopu određenog tretmana lica. Rezultati su vidljivi odmah – tamni kolutovi oko očiju se povlače, kao i sitne bore i umorni, naduti kapci.

Pure Lift Pro: za ovaj tretman koristi se istoimeni aparat najnovije generacije, čija je namena preoblikovanje, podizanje i zatezanje lica uz pomoć stimulacije mišića, na potpuno neinvazivan način. Uz pomoć specijalne Triple-Wave tehnologije dobija se efekat treninga za vaše lice, zbog čega se još naziva i Face Gym tretmanom. Uz pomoć Pure Lift aparata imate mogućnost da poboljšate tonus celog lica, a naročito je pogodan za područje oko očiju. Uz to, aparat postiže i efekat čišćenja lica, uklanja tamne kolutove ispod očiju i poboljšava mikrocirkulaciju. Aparat tretira bočne linije lica, čelo, obraze i područje oko očiju (podočnjake i regiju iznad obrva), što dovodi do lifting efekta, ali na jedan potpuno drugačiji način od uobičajenog. Bez uboda igala, uz pomoć naizgled jednostavnog „treninga” za vaše lice, dobija se neverovatan efekat. Na koji način deluje Pure Lift možete pogledati na ovom linku.

Intense Eye Lift: premijum tretman za negu okoloočne regije namenjen je podmlađivanju i hidrataciji ovog dela lica. Preporučljiv je svim tipovima kože, kao i svim starosnim grupama. Tretman podrazumeva korišćenje aparata zasnovanog na tehnologiji Ionto Comed, koji funkcioniše na čak tri frekvencije, odnosno prodire u tri nivoa kože. Uz ovakvu proceduru postižu se regeneracija, podmlađivanje i hidratacija regije oko očiju, kao i pospešivanje aktivnih supstanci i ubrzavanje limfne cirkulacije, što dovodi do dugoročnih rezultata.

Ukoliko ste zagovornik nešto klasičnijih tretmana lica, predelu oko očiju mogu pomoći i lagani hemijski pilinzi koje koristimo u SensiSkin centru baš za ovu regiju, sa akcentom na limfnu drenažu, koja pomaže uklanjanju tamnih kolutova oko očiju, sprečava nadutost kapaka i hidrira ovu regiju.

Foto: Freepik