štetnost solarijuma

Štetnost solarijuma

Trenutno najaktuelnija tema u svetu dermatologije i kozmetičke industrije –  solarijum je opet postao predmet rasprava i sve je izvesnija njegova potpuna zabrana u našoj zemlji. Udruženje dermatovenerologa Srbije pokrenulo je inicijativu za totalnu zabranu, a koliko su jaki razlozi za ovakav apel, govore nam statistički podaci. Više od 150 mladih godišnje kod nas oboli od melanoma, od kojih je u 80 odsto slučajeva uvtrđeno da je reč o posledicama solarijuma, dok 40 odsto devojaka srednjoškolskog uzrasta redovno posećuje solarijum. I dok nepovoljne brojke postaju sve gore, bronzani ten i dalje ostaje želja kako žena, tako i sve većeg broja muškarca. Zbog toga, važno je informisati se na vreme o svim negativnim posledicama (koji se čak i ne tiču samo kože), te pronaći adekvatnu zamenu za postizanje tamnijeg tena.

Kako se tačno postiže taman ten u solarijumu?

Već nakon prvog odlaska u solarijum vaša koža postaje primetno tamnija, a boja dolazi od UV zračenja iz lampi. Tačnije, radi se o udruženim UVA i UVB zracima – UVA izaziva tamnjenje, ali ne proizvodi nove količine pigmenta, dok UVB zraci podstiču stvaranje pigmenta, pomažu da efekat bude najsličniji sunčevim zracima i čine celokupni efekat mnogo intenzivnijim i jačim, a zaduženi su i za visoke temperature u solarijumu.

Zanimljivo je da se, polovinom 20. veka, solarijum u drugačijem obliku nego danas (koristili su se samo slabiji, UVA zraci) primenjivao za lečenje određenih kožnih bolesti kao što je psorijaza, a onda je sedamdesetih došlo i do prve ekspanzije ove tehnologije, koja je u „unapređenom” obliku dobila i novu, estetsku namenu.

Kako solarijum deluje na kožu i organizam?

Osim što UVB zraci mogu da izazovu crvenilo i opekotine na koži, zračenje solarijuma izaziva niz negativnih efekata po zdravlje uopšte. Ubrzano starenje kože, prevremene pojave bora, pege i fleke na koži, pad imuniteta, samo su neke od „lakših” posledica koje se javljaju usled sunčanja u solarijumu, a mnoge od njih postaju vidljive tek kasnije. Kod osoba koje su otišle neadekvatno pripremljene u solarijum (na sebi imaju parfem, mleko za telo i slične proizvode), kao i kod osoba koje su pod određenom terapijom, može doći do fotosenzibilizacije. Fotosenzibilzacija je posebna reakcija kože na UV zračenje, koje obuhvata burne i neuobičajene pojave na koži kao što su osipi, plikovi, otoci, svrab. Najčešće se ove pojave povlače, ali je, u slučaju osoba koje su pod terapijom, važno znati da li određeni lek može izazvati ovakve reakcije i u skladu sa tim se i izlagati zračenjima sunca ili solarijuma. Osim toga, solarijum štetno utiče na vid –  prema nekim istraživanjima UV zračenje je uzročnik u oko 30 odsto slučajeva katarakte, a jedini je uzročnik staračke makularne degeneracije oka, koja izaziva slepilo kod osoba starijih od 55 godina.

Ukoliko higijena u solarijumu nije na zadovoljavajućem nivou, lako može doći do različitih infekcija.

Najteža posledica je razvoj raka kože, koji može biti ne-melanomskog i melanomskog oblika.  Melanom spada u najprogresivnija maligna oboljenja uopšte.

Zašto su zračenja solarijuma toliko štetna za kožu?

Solarijum i njegove posledice su prilično podmukle. UV zračenje ima kumulativni efekat, tako da je naročito problematičan za mlade osobe. Odlaskom u solarijim, mladi povećavaju rizik od najtežih oboljenja za čak tri puta, a prvo izlaganje ovakvom zračenju pre 35. godine života povećava rizik od pojave melanoma u kasnijem dobu za čak 75 odsto. Iako je sunčevo zračenje i ono u solarijumu slično po nekim karakteristikama, solarijumi nove generacije emituju zračenja mnogo jače, što povećava rizik od pomenutih oboljenja. Tokom sunčanja u solarijumu, koža prima velike količine energije, koja se kasnije ispoljava u promeni biomolekula, a pre svega molekula DNK, koji mogu izazvati ozbiljna oštećenja i bolesti. Sve ove promene, nažalost, najčešće su prekasno vidljive i u tome je jedan od najvećih problema – potrebno je, u nekim slučajevima, čak od 10 do 15 godina da organizam razvije određene vidljive simptome koji su posledica UV zračenja.

Alternativna rešenja za instant taman ten

Ako ne možete da dočekate letnje sunce, kojem se podjednako pažljivo morate izlagati, tu su kreme za samopotamnjivanje i sve popularnija airbrush metoda.

Kreme za samopotamnjivanje deluju postepeno i njihov efekat je vidljiv tek nekoliko sati, pa čak i čitav dan, nakon nanošenja. Glavni sastojak koji je zadužen za ovaj rezultat je dihidroksiaceton, koji u dodiru s kožom izaziva reakciju – tamnjenje kože. Iako, u zavisnosti od proizvođača, možete naići na neke štetne materije u sastavu kreme (zato dobro pročitajte deklaraciju), krema za sampotamnjivanje deluje isključivo na površinski sloj kože, tako da je štetnost minimalna. Pre upotrebe treba uraditi temeljni piling kože, kako bi krema bila ravnomerno apsorbovana. Ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama ili imate kožna oboljenja poput ekcema i slično, najbolje je da se konsultujete sa kozmetičarem ili dermatologom pre nego što se upustite u isprobavanje proizvoda. Takođe, kremu možete isprobati i na samo jednom delu tela kako biste videli kako deluje, da li izaziva neželjene reakcije i da li ste pogodili pravu nijansu.

Potamnjivanje airbrush metodom funkcioniše po veoma sličnom principu, s tim što ovakav tretman zahteva stručno lice. Posebnim aparatom po licu i telu se raspršuje boja, koja je takođe na bazi iz dihidroksiacetona (potiče iz rafinisane šećerne trske) i takođe reaguje na površini kože. Primetićete da iz sata u sat koža postaje tamnija, a narednog dana će biti vidljiv pun efekat. Na tretman dođite u laganoj i širokoj odeći koja se ne pripija uz telo, a za vreme tretmana možete biti u vešu ili kupaćem kostimu. Priprema za tretman podrazumeva piling lica i tela, a nadalje je morate hidrirati posle kupanja kako bi se boja tena duže održala i bila ravnomerna. Pri prvom tuširanju nakon tretmana, nemojte koristiti šampon i obavezno se namažite hranljivim mlekom za telo. Boja se zadržava od 7 do 10 dana.

Foto: Pixabay, Freepik