promene na koži kao posledica sunčanja

Promene na koži kao posledica sunčanja

Sezona letovanja polako prolazi, ali ne i posledice koje je sunce ostavilo na našoj koži. Koliko god bili svesni štetnosti sunčevog zračenja, malo je onih koji će mu potpuno odoleti, uostalom – nemoguće ga je zaobići. Čak i najpažljiviji među nama susreću se sa crvenilom i drugim problemima na koži, a pravi rezultat sunčevih zraka vidimo tek kasnije.

Kada je reč o promenama na koži koje se javljaju kao posledica sunčanja – veoma su brojne i povezane su i sa drugim spoljašnjim i unutrašnjim faktorima. Već smo govorili o neadekvatnoj kozmetici koja je fotosenzitivna i koju morate izbegavati tokom leta, a tu su još i hormonski disbalans, neadekvatna zaštita od sunca, sklonost ka alergijama i drugo. Zbog toga, preplanuli ten ume skupo da nas košta. Dobra vest je da je većina problema sa kožom, izuzev najtežih oboljenja, rešiva i ne ostavlja trajne posledice po zdravlje. U daljem tekstu donosimo neke od najčešćih pojava na koži koje se javljaju nakon letnjeg perioda i efikasna rešenja koja će vam pomoći da svojoj koži vratite stari sjaj.  

Kako tačno sunce šteti koži?

Ukratko, UV zraci narušavaju imunski sistem kože i DNK . Na to kako će vaša koža da se ponaša pri sunčanju i kako prima boju, utiče genetika i količina melanina (pigmenta koji omogućava koži da potamni). Na osnovu reakcije tokom 30-minutnog sunčanja, izdvaja se čak 6 tipova kože (od onog koji ne može da dobije tamniju boju do tamnog tena koji je dobijen rođenjem). Hronično izlaganje suncu dovodi do različitih pojava kao što su – žuta boja tena, solarna purpura (liči na modrice), zvezdasti ožiljci, solarni lentigo, crvenilo obraza, plitke i duboke bore, gruba tekstura kože, uvećanje lojnih žlezda i drugo.

UVB zraci dopiru do površinskih slojeva kože (epidermisa) i izazivaju opekotine od sunca i hiperpigmentacije. UVA zraci prodiru dublje u kožu (do dermisa) i mogu biti uzrok oštećenja DNK (proizvode slobodne radikale) što dalje dovodi do prevremenog starenja kože, alergijskih reakcija, staračkih pega i drugih pojava.

Najčešće posledice

Crvenilo: najčešći simptom fotooštećenja, za koji je vezana ustaljena zabluda da predstavlja uslov za tamnjenje kože. Naprotiv, crvenilo je opekotina prvog stepena i ne treba ignorisati ovu pojavu, već se u periodu nakon nastanka crvenila sklanjati od sunca i odećom prekriti pocrvenele površine kože.

Perutanje kože: uobičajena pojava tokom i nakon letovanja, s kojom ste se sigurno susreli barem jedanput. Perutanje je prirodni mehanizam odbacivanja mrtvih ćelija i stvaranja novih, koji se dešava i bez dejstva sunčevih zraka, ali je u letnjem periodu pojačan. Uzrok prekomernom perutanju jeste brže odumiranje ćelija kože, zbog čega se one i odbacuju većim intenzitetom, a naročito ako ste izgoreli na suncu.

Ispucali kapilari: krvni sudovi, a naročito na licu i dekolteu jer je koža ovde tanja, često se šire i pucaju pod dejstvom UV zraka. Kao posledice se javljaju telangiektazije, odnosno trajno proširenje krvnih sudova.

Pege: najblaža, privremena oštećenja kože, koja pogađaju osobe svetlije puti. Pege se javljaju u periodu izlaganja suncu i zadržavaju se neposredno nakon letnjeg perioda, a javljaju se na licu, ramenima, dekolteu, rukama i leđima. Uglavnom su slabo vidljive tokom jeseni.

(Hiperpigmentisane) fleke na licu: ovo su trajna oštećenja kože, svima poznata kao staračke pege, koje su u ranijim decenijama zaista pogađale starije generacije zbog akumuliranih oštećenja na koži koja se javljaju u kasnijoj životnoj dobi. Međutim, kako je sunčevo zračenje sve jače i jače, a preplanuli ten postavljen kao ultimativni trend, i mnogo mlađe osobe (već u dvadesetim) se susreću sa pojavom trajnih fleka kao posledicama sunčanja i zato se već mogu svrstati u češća fotooštećenja kože.

Fleke na licu kao posledica sučevih zraka

Fleke na licu su trajne promene na koži, na koje su pripadnice lepšeg pola naročito osetljive jer ostavljaju vidljive tragove. Mogu se javiti i u predelu dekoltea, ramena i ruku (pre svega na šakama). Fleke nastale ovim putem nazivaju se hiperpigmentacije i dele se na nekoliko podtipova. Zajedničko za sve, jeste da se javljaju u vidu tamnih mrlja na pomenutim regijama, koje su najizloženije sunčevim zracima.

Do pojave hiperpigmentacija dolazi usled pojačanog lučenja melanina, a sunce je primarni faktor koji utiče na njegovo lučenje. Interesantno je da melanin zapravo ima zaštitnu ulogu za našu kožu i da je preplanuli ten u stvari odbrana naše kože od sunca. Ipak, neumerenost prilikom sunčanja će skoro sigurno izazvati hiperpigmentacije. U slučaju da dođe do pojave ovakvih fleka, svako naredno sunčanje ih može samo pogoršati i učiniti tamnijim.

Najčešći tipovi hiperpigmentacija

Staračke pege: kao što smo spomenuli, ovaj tip fleka uobičajeno se javlja u zrelijim godinama kao posledica hormonskog disbalansa i neuravnotežene ćelijske aktivnosti, kada se melanin na pojedinim mestima prekomerno luči, a sunce je uzrok broj jedan koji pospešuje ove probleme. Lice, dekolte i ruke su uobičajena mesta na kojima se javljaju staračke pege. Danas sve češće pogađaju i mlade osobe.

Melazma i hloazme: promene na koži koje karakteriše pojava malih tamnih fleka u vidu maske po čitavom licu. Obično se javlja ili nakon neumerenog sunčanja ili tokom trudnoće (hloazma) usled hormonskog disbalansa. Zbog toga trudnice moraju biti naročito pažljive kada je u pitanju izlaganje suncu.

Postupalne hiperpigmentacije: ova grupa je naročito osetljiva jer u kontaktu sa suncem ostavlja upadljive fleke na licu i telu. Koža može reagovati upalnim procesom nakon nekog tretmana, oboljenja, akni ili bubuljica, a ako se sa takvim oštećenjima izlaže suncu, dolazi do pojave ravnih tamnih površina koje vremenom mogu da menjaju boju – od crne, braon, crvene do ružičaste boje.

„Brkovi”: posebna grupa hiperpigmentacije koja zahvata predeo iznad usta i naročito je frustrirajuća zbog toga što izgledom podseća na nesređene nausnice. Zbog toga, nikako ne depilirajte nausnice neposredno pre izlaganja suncu i obratite pažnju da i ovaj deo lica bude pokriven kremom sa zaštitnim faktorom.

Kako da efikasno uklonite fleke od sunca na licu?

Fleke od sunca najefikasnije ćete ukloniti kombinacijom profesionalnih tretmana i adekvatnom kućnom negom. Kozmetički tretmani su u slučaju hiperpigmentacija nezamenljivo oružje, zato nemojte oklevati da se najpre obratite kozmetičaru ukoliko imate ovaj problem. Ova vrsta tretmana mora se primenjivati u predviđenom nizu, odnosno, u serijama koje daju potpun efekat.

U Sensi Skin centru nudimo tretmane koji su se odlično pokazali u borbi protiv hiperpigmentacija jer ih prilagođavamo individualnom tipu kože, ali i zahvaljujući primeni novih generacija aparata i samih sastojaka u koktelima koje koristimo pri tretmanima.

Mela White: jedinstvena metoda uklanjanja fleka bez kiselina uz pomoć organskog biljnog pilinga Green Peel. U zavisnosti od tipa kože, tretman započinjemo pilingom sačinjenim od mešavine biljaka, a potom se nastavlja aparaturnim ubacivanjem seruma u kožu lica, čiji je cilj izbeljivanje hiperpigmentacija. Nakon tretmana, koristmo maske i kreme koje takođe imaju moć izbeljivanja. Svi sastojci su organskog porekla i bez ikakvih hemijskih komponenti.

Nanopore: ovaj tretman se bazira na savremenoj microneedling metodi, sa ciljem produkcije uklanjanja hiperpigmentacije, pa čak i strija, a potom i proizvodnje kolagenih i elastičnih vlakana. Nanopore pravi mikroperforacije na koži, odnosno sitne i bezbolne ubode, kojima se ubrizgavaju mezokokteli sa vitaminima, mineralima, faktorima rasta i drugim sastojcima, zbog čega dolazi do ubrzane proizvodnje osnovnih ćelija kože i vlakana. Ovaj tretman ima i antiejdž efekat, tako da je preporučljiv i zrelijoj koži sa hiperpigmentacijama.

Biorevitalizacija: višenamenski tretman koji preporučujemo za širok spektar problema sa kožom – hiperpigmentacije su jedan od njih. Kiseline koje se koriste pri biorevitalizaciji, zahvaljujući svojim inovacijama, deluju neinvazivno na kožu i ne zahtevaju period oporavka nakon tretmana, pa nema straha ni od burnih reakcija. Ovaj tip kiselina dopire u dublje slojeve kože i tamo ispoljava svoje najjače dejstvo – rezultat su ublažene hiperpigmentacije, uklonjene mrtve ćelije s površine kože, a lice već nakon prvog tretmana izgleda potpuno osveženo.

MESOJET: nova tehnologija koju primenjuje MESOJET za kratko vreme je postala omiljena kod naših klijenata, tako da je ovo jedan od najpopularnijih tretmana sa višestrukom namenom  koji rado preporučujemo za različite kožne probleme. Hiperpigmentacija je jedan od razloga zbog kojih primenjujemo MESOJET. Tretman podrazumeva limfnu drenažu, zatim zagravanje tkiva putem specijalnog aparata i mezoterapijski tretman , što sve zajedno daje neverovatne rezultate već nakon prve primene. Uklanjanje hiperpigmentacija postiže se dubinskim delovanjem preparata na kožu, kao i podsticanjem aktivnosti ćelija u dubljim slojevima kože.

PRX kraljevski piling: uveliko poznat u Sensi Skin centru, ovaj biorevitalizujući piling se izdvaja jedinstvenom kombinacijom 33% TCA (trihlorsirćetne kiseline) i vodonik peroksida, koji deluju duboko u dermalnom sloju kože. Piling daje fantastične rezultate tako što na površini uklanja odumrle ćelije, bez ikakvih nuspojava i preteranih reakcija, a potom deluje i dublje u slojevima kože gde stimuliše produkciju osnovnih ćelija. Lice nakon tretmana dobija novi sjaj i ujednačen ten.

Foto: Freepik, Sensi Skin